Izvršenim pretresom u Zenici pronađeno oružje i eksploziv

Dana 24. 08. 2021. godine, postupajući po naredbi Općinskog suda u Zenici, policijski službenici Sektora kriminalističke policije, Odsjek za maloljetničku delikvenciju, kompjuterski kriminal i krivična djela protiv spolne slobode i morala su u okviru aktivnosti na dokumentovanju krivičnog djela “Računalna prijevara” iz člana 395. Krivičnog zakona Federacije BiH, izvršili  pretres kuće i pratećih objekata na adresi Ahmeta Hafizovića, u Zenici, a koje koriste lica: A.A., rođen 1990. godine, i H.A., rođena 1989. godine, oba lica iz Zenice, koja se sumnjiče za izvršenje navedenog krivičnog djela.

Naznačene aktivnosti su poduzimane u saradnji i uz podršku službenika Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, a takođe su angažovani i pripadnici Specijalne policijske jedinice.

Izvršenim pretresom pronađeni su traženi predmeti, a lica A.A. i H.A. su lišena slobode. Prilikom poduzimanja naznačenih aktivnosti, od strane policijskih službenika je uočeno da je kroz prozor drugog dijela stambenog objekta, koji koristi lice A.A., rođeno 1978. godine, odbačen pištolj, nakon čega se pristupilo vršenju pretresa i te stambene jedinice. Tom prilikom, pored odbačenog pištolja pronađena je i jedna automatska puška, sa pripadajućim okvirom i trideset komada metaka, ručna bomba M52, te 500 grama mase, za koju je preliminarnim pregledom utvrđeno da se radi o eksplozivu i inicijalnim sredstvom. Lice A.A. je lišeno slobode i nad istim je zavedena kriminalistička obrada zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo  “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Sporna materija, oružje, municija i drugi predmeti pronađeni tokom pretresa su izuzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja, te će biti korišteni kao dokazi u daljnjem postupku.