Zdravstveno stanje djece: Povećan broj oboljelih od crijevne viroze

FOTO: Zenicainfo.ba

Služba za zdravstvenu zaštitu djece Doma zdravlja Zenica u proteklom periodu bilježi veći broj djece sa crijevnim virozama, infekcijama gornjih respiratornih puteva kao i kožnih promjena.

“Promjena vremena će vjerovatno uticati na povećan broj respiratornih infekcija u gornjim respiratornim putevima pa i bronhitisa koji su kod naše djece česti kao i astma koja se pogoršava kada imamo ovakvo aktuelno vrijeme i temperature”, kazala je primarijus doktorica Jasminka Durmišević Serdarević, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Zenica.

Jasminka Durmišević Serdarević

U vrijeme izuzetno visokih temperatura koje su u proteklom periodu zahvatile i našu zemlju ova Služba bilježi povećan broj oboljele djece od crijevne viroze.

“Proljev i povraćanje bili su popratna pojava boravka u prirodi, kupališta koja nisu kontrolisana, ali i kućnih bazena. Prisustvo hlora u vodi može biti opasno jer malu djecu ne možete kontrolisati, a takva voda izaziva proljev i povraćanje”, dodaje doktorica Durmišević Serdarević.

Kako proteklih dana raste broj oboljelih od koronavirusa u našoj zemlji doktorica savjetuje da i za djecu važe ista pravila.

“Higijena, distanca i maska su najbolja zaštita za djecu”, poručuje doktorica Durmišević Serdarević. (B. D.)