ZAINTERESOVANOST SVE VEĆA: U Zenici na vakcinaciji sugrađani od 19 do preko 90 godina

FOTO: Zenicainfo.ba

Sve je veći odziv građana za vakcinaciju vakcinom AstraZeneca. U Službi za higijenu i epidemiologiju zeničkog Doma zdravlja tokom 12 sati vakcinišu građane „bez najave“, ali su prethodnih dana radili i revakcinaciju. Zbog toga su zabilježene i gužve na vakcinalnom punktu Službe za higijenu i epdemiologiju Doma zdravlja.

Prema riječima dr. Emine Letić, specijalistice porodične medicine u ponedjeljak je čak 200 pacijenata primilo prvu dozu vakcine što je jako dobar odziv građana.

„To ljekare raduje jer je važno primiti vakcinu bilo kojeg proizvođača u ovim uvjetima pandemije. Jučer je u samo prvoj smjeni bilo više od 200 vakcinisanih. Pozivam i druge koji se nisu još odlučili da to svakako urade. Vakcinišemo bez poziva i najave potrebno je sa sobom imati ličnu kartu ili zdravstvenu knjižicu,“ kazala nam je doktorica Letić napominjući da su na raspolaganju dvije vrste vakcina AstraZeneca i Sinopharm.

„Više se pacijenata odlučuje za AstruZenecu nego za Sinopharm.“

Na vakcinaciju dolaze sugrađani i sugrađanke svih uzrasta. Od 18 do najstarijih onih 90+. Prema riječima doktorice Letić bilo je zainteresiranih i maloljetnih osoba, koje ipak nisu vakcinisali u zeničkom HESu.

U redu ispred vakcinalnog punkta razgovarali smo s dvije naše sugrađanke. Melisa Čolaković kaže da se ranije nije mogla odlučiti za vakcinaciju jer je bila bolesna i da je pomalo čude gužve ispred HES-a jer je vakcinacija „bez najave“ omogućena danima prije. Gospođu Suadu pitamo zašto se tek sada vakciniše s obzirom na to da je starije životne dobi, a većina te populacije je vakcinisana u Gradskoj areni početkom ljeta.

„Ja sam se na vrijeme prijavila u svoju ambulantu ali tada nisam mogla doći na red, nije bilo dovoljno vakcina. Prvu dozu sam primila prije nekih mjesec dana i to vakcine Sinpharm. Nisam imala nikakve simptome, nadam se da neću ni danas poslije druge doze.“

Na naše pitanje osjeća li se sigurnijom sada kada će biti i revakcinisana odgovara:

„Ne znam šta bih vam rekla … i prije sam bila sigurna, jer poštujem sve mjere i propise i pazim se virusa … no, eto i zbog drugih je ovako sigurnije i bolje“.

Mlađa sugrađanka Melisa Čolaković se kaže iznenadila da čeka već pola sata jer je već danima omogućeno vakcinisanje „bez najave“. Ona bi se vakcinisala i ranije, ali je, kaže, bila bolesna i zbog toga nije mogla.

Iz Doma zdravlja podsjećaju da je važno poštivanje epidemioloških mjera i javnog reda i da građani sa sobom ponesu ličnu kartu ili zdravstvenu knjižicu kada kreću na vakcinaciju. (A. H.)