Pčelarska godina završila lošim rezultatima

Mirsad Muračević

Nakon prošle i ova pčelarska godina završila se lošim rezultatima.

“Zbog ekstremnih vremenskih prilika ova godina je za pčelare bila nažalost još lošija od prošle, jer ovog proljeća, koje je lijepo počelo cvjetanjem behara sa polenom i medom, došlo je do naglog zahlađenja, zbog čega se smanjio broj legla, nakon čega je uslijedio dugotrajan period velikih vrućina i suše, što je opet uticalo i na primijetno smanjenje količina meda”, pojašnjava Mirsad Muračević, predsjednik Udruženja Eko pčela Zenica.

“Zato su ovogodišnji prinosi meda izuzetno mali i kako čujem i od ostalih pčelara u prosjeku su vrcali oko kilogram meda, a neki nisu imali ništa za vrcanje”, ističe predsjednik Udruženja “Eko pčela” Zenica.

Mirsad Muračević

Ovako loši prinosi meda neće omogućiti ni ishranu za pčele, pa će pčelari, kako kažu, da bi pčele mogle prezimiti, biti primorani davati im vještačku prehranu, koja opet negativno utiče na njihovu genetiku.

“Što se tiče ovogodišnjih poticaja za pčelarstvo, Grad Zenica je to ispoštovao i već dodijelio po 7 KM po pčelinjoj zajednici, a ovih dana još očekujemo federalni poticaj, koji je lani iznosio po 6 KM po košnici”, navodi Mirsad Muračević, predsjednik Udruženja “Eko pčela” Zenica. (V. J.)