Muslimani u svijetu danas obilježavaju Dan Ašure

Muslimani danas obilježavaju Dan Ašure. Prema predanjima u ovom je danu nakon potopa pristala lađa Božijeg poslanika Nuha pa običaj nalaže da se dva dana u mjesecu muharemu posti. Na ovaj dan se spravlja i posebno jelo ašura (na arapskom deset).

Spravlja se tako da se stavi više vrsta voća i povrća i tako napravi smjesa kao znak sjećanja na Božijeg poslanika Nuha, koji je, po predanjima, u svoju lađu ukrcao po par od svega živoga.

Dan ašure je dobrim dijelom zastupljen u muslimanskom svijetu, ali njegovo obilježavanje mora biti u skladu sa Kur’anom i sunnetom, tvrde vjerski učenjaci.

Među Bošnjacima ovaj se dan obilježava posebnim vjerskim programima, a običaj je da mnoge porodice pripremaju i kuhaju posebno jelo koje se zove ašure, slično kompotu, ali od raznih zrnastih plodova, suhog voća i začina. Time se podsjećamo na dan kada je po predaji, Nuh, a.s., nakon potopa dao da se od ostatka namirnica pripremi jelo za preživjele.

Džemal ef. Salkić

Širom muslimanskog svijeta pa i kod nas, ašura je poznata kao slatka smjesa od žitarica, zrnevlja, smjesa kuhana i jede se desetog dana muharema.

Medžlis Islamske Zajednice obilježava dan Ašure svake godine, a jelo Ašura se tradicionalno pravi u Nakšibendijskoj tekiji u Peharama Zenica. Nakon toga se podijeli prijateljima, poznanicima, komšijama i onima koji su učestvovali u tom programu. (B. D.)