FOTO: U završnoj fazi radovi na sanaciji magistralnog vrelovoda na Kamberovića Polju

FOTO: Zenicainfo.ba

Radovi na sanaciji magistralnog vrelovoda na Kamberovića Polju su u završnoj fazi.

Kako bi sve bilo spremno za narednu grijnu sezonu iz Javnog preduzeća „Grijanje“ najavljuju kako će svi radovi biti okončani najkasnije za 20 dana.

“Ova lokacija je jako značajna iz razloga što se na njoj gubilo oko 20 posto vode iz čitavog sistema daljinskog grijanja. Samo u protekloj godini bilo je ukupno pet kvarova koji su remetili hidraulički sistem daljinskog grijanja”, kažu u ovom preduzeću.

“Završetkom radova i puštanjem u rad nove toplane očekujemo da ćemo dobiti poboljšanje kvaliteta grijanja, a posebno će to imati korisnici u naseljima Odmut, Jalija, Crkvice, Babina Rijeka, Radakovo, Bilmišće i Lukovo Polje”, kazao je Kemal Veledar, tehnički direktor JP „Grijanje“.

Radovi se izvode na lokalitetu Kamberovića polja, na trasi dugoj 600 metara, a bit će zamijenjeno oko 1.200 metara cijevi.

“Nismo imali energanu koja će isporučivati paru kako bi se građani grijali, a drugi problem su bili vrelovodi koji su prolazili kroz grad. Ovo je samo jedan dio radova, a za kompletan posao zamjene potrebno je obezbijediti 100 miliona KM. Grad Zenica i preduzeće „Grijanje“ zajednički rade ovaj projekat, mijenjaju cijevi i postavljaju najmodernije, čiji je vijek 50 godina. Više novaca je u ovo uloženo nego u sva sela što sam do sada uložio. Građani će imati narednu sezonu grijanja i svake godine će ona biti bolja i što je najvažnije narednih sedam godina se cijena neće mijenjati”, poručio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice nakon obilaska radova.

JP „Grijanje“ je finansijer i izvođač radova, a investicija je vrijedna dva miliona konvertibilnih maraka. Iz ovog preduzeća još jednom su uputili apel svim potrošačima da redovno izmiruju svoje obaveze kako bi preduzeće i u narednim godinama ulagalo u sanaciju i rekonstrukciju mreže, a sve u cilju boljeg i kvalitetnijeg grijanja grada. (B. D.)