“Očistimo grad za jedan dan”: Velika ekološka akcija 21. avgusta u Zenici

„Očistimo grad za jedan dan“ naziv je ekološke akcije koja će u organizaciji neformalne grupe  Rijeke Bosne i Hercegovine „Budi promjena“ biti održana  21. ovog mjeseca.

„Akcija je proistekla iz aktivnosti Zenica meet up sastanka i namjera je da što više uključimo zeničku dijasporu koja je i pokrovitelj akcije a glavni partner je grupa Rijeke Bosne i Hercegovine – Budi promjena. Koordinatori su već raspoređeni u devet regija a ukoliko želite biti dio ove priče i vi možete nam se javiti putem facebook stranice. Plan je da se akciji odazove oko 600 eko aktivista kako bismo poslali jednu fenomenalnu poruku da želimo i možemo očistiti Zenicu za jedan dan“, kazao je Safet Kubat, aktivista i osnivač fb grupe Rijeke Bosne i Hercegovine – „Budi promjena“.

Akcije i aktivnosti će se provoditi u kvartovima i parkovima kao i obalama rijeke a bit će formiran i jedan interventni tim koji će čistiti izletište Bistričak. „Nakon tih aktivnosti idemo na Smetove koje planiramo očistiti i postaviti tri kućice za roštilj koje su pokroviteljstvo e-platforme odnosno zeničke dijaspore a bit će postavljene i eko table sa ekološkim porukama“, objašnjava Kubat.  Nakon završetka svih aktivnosti na čišćenju bit će organizovana roštiljada i turnir u malom nogometu. Organizatori pozivaju sve zainteresovane da se na bilo koji način  odazovu i podrže ovu veliku ekološku akciju.(B.D.)