Upriličeno potpisivanje ugovora za sufinansiranje projekata poboljšanja energetske efikasnosti stambenih objekata

U Gradskoj upravi Zenice danas je upriličeno potpisivanje 16 ugovora za sufinansiranje projekata poboljšanja energetske efikasnosti stambenih objekata, koje sa po 50 posto ukupnih sredstava sufinansira Gradska uprava Zenice kao i stanari tih objekata. Ugovore je potpisao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i predstavnici odbora etažnih vlasnika objekata kolektivnog stanovanja, odnosno upravitelja.

“Po ovim ugovorima na dva stambena objekta radit će se termo-izolacione fasade, a na ostalih 14 zamjena azbestnih krovova, zašta je za ovu godinu predviđeno 333.000 KM”, navodi Ajdin Jeleč, stručni saradnik za energetsku efikasnost u resornoj Službi Grada Zenice.

“Grad Zenica četvrtu godinu realizuje projekte ovog tipa za šta je dosada izdvojeno 800.000 KM, a cilj nam je uljepšati grad, izvršiti utopljavanje objekata, smanjiti utrošak toplotne energije i ukloniti štetne azbestne krovove, a ove aktivnosti Gradska uprava ima namjeru proširiti i na privatne kuće, jer imamo namjeru da Zenica stvarno i postane zeleni grad”, istakao je ovom prilikom gradonačelnik Fuad Kasumović.

“Za nas stanare ove aktivnosti znače mnogo, zbog čega smo zahvalni smo Upravi Grada Zenice, a konkretno naš soliter od 18 spratova, izgrađen je još ‘72. godine i to kao objekat montažnog tipa, te je već u lošem stanju, jer je i fasada počela otpadati”, navodi jedan od današnjih potpisnika Ugovora, Safet Mujčić, predsjednik kućnog savjeta stambene zgrade u Ulici Zije Dizdarevića broj 24. (V. J.)