LASTAVICA 2021: Promovisana knjiga “Između dvije obale – uleme i vladara“ autora prof. Mustafe ef. Spahića

U okviru vjersko-kulturne manifestacije ”Lastavica 2021” sinoć je ispred Hadži Mazića kuće promovisana knjiga “Između dvije obale – uleme i vladara“ autora prof. Mustafe ef. Spahića.

Radi se o zbirci hutbi koje ovaj uvaženi alim već decenijama drži u džamiji Čobanija u Sarajevu. Ova knjiga, kako su rekli promotori mr. Meho ef. Šljivo i hafiz. dr. Mevludin efendija Dizdarević, muftija zenički, nije napisana nego izgovorena i zaista, radi se o transkriptima snimljenih Spahićevih hutbi koje su u knjigu uvrštene bez posebnih uredničkih uljepšavanja.

Ona se dotiče širokog spektra vjerskih, duhovnih i društvenih tema koje Mustafa ef. Spahić tumači na svoj autentičan način.

„To je živi usmeni govor i kazivanje upućeno onima koji su u džamiji Čobanija bili na džumama 2018. i 2019. godine. Hutbe su snimljene i prenesene u knjigu i sada su dostupne svakom ko ima želju za znanjem i spoznajom jer prva riječ Kur'ana je uči, saznaj i kazuj istinu“, poručio je Mustafa ef. Spahić.

“Ova je knjiga autentična i samosvojna jer je izgovorena od jednog uglednog alima, intelektualaca, političkog zatvorenika, sociologa i teologa. Kao takva ona u sebi sažima višestruke dimenzije znanja, ne samo sakralno nego i svjetovno, sociološko, i zbog toga je ova knjiga toliko vrijedna i značajna”, kazao je muftija zenički, hafiz Mevludin ef. Dizdarević. (D. T.)