FOTO: Nakon 35 godina Smajići dobili novi asfalt

FOTO: Zenicainfo.ba

U naselju Smajići u Mjesnoj zajednici Bistričak u narednih nekoliko dana privode se kraju radovi na novom asfaltu koji ovdje nije postojao punih 35 godina.

Radovi se izvode u sklopu realizacije rekonstrukcije i investicionog održavanja putne mreže za 2020. godinu, a sredstva u iznosu oko 76.000,00 KM osigurana su iz Budžeta Grada Zenica.

Kako ističu, ovaj asfalt će pospiješiti život mještana Smajića, te samu komunikaciju sa gradom Zenica.

„Asfalt će vratiti život u selo ovaj put, jer ova priča asfalta traje od 80. godina prošlog vijeka. Nadam se i hvala Bogu da ova priča dobija kraj, te očekujemo sljedeće sedmice završetak poslova na ovoj dionici“, istakao je Hasan Halilović, predsjednik MZ Bistričak.

Radi se o projektu čija je realizacija počela krajem prošle godine, a predviđeno je asfaltiranje dionice puta u dužini od 240 metara sa izgradnjom potpornih zidova. Također, planirano je i rješavanje odvodnje.

„Sada se izvode radovi dijela puta Donji Smajići i dužina od 730 metara i u planu je da se završi ovo dva dana. Imamo dionicu Gornjih Smajića gdje se završetak radova planira u ponedjeljak ili utorak i onda ce Smajići biti potpuno pod asfaltom“, dodaje Halilović.

Mještani Smajića nisu krili oduševljenje, te ističu da je ovo mogućnost povratka mladih ljudi u ovo mjesto.

„Ovo je za mene jedan novi rođendan, jer stvarno smo puno čekali, ovdje sam rođen i živio sam dugo. Toliko mi je puno srce, pa zar ima išta ljepše od ovog puta, da doživimo nakon toliko godina. Nismo imali asfalt, sve su nas zaobilazili, ali evo došlo je vrijeme. Odavdje je odselila mnoga omladina, narod je selio sve radi puta  i mislim da će se neko sada i vratiti, jer ako nemaš puta, nemaš ni života, jedno veliko selo je otišlo zbog toga, ali sada će se, nadam se dosta toga promijeniti“, kazao nam je jedan od najstarijih mještana područja Smajića Alija Dedić.

Svečano otvorenje novog asfaltiranog puta u Smajićima planiran je za petak, 11. juna, a radove izvodi firma „GEO-PUT“ d.o.o. Maglaj, koja je nakon provedenog postupka javne nabavke izabrana za izvođača. (A. A.)