Islamska zajednica u ramazanu podijelila pomoć u vrijednosti većoj od milion KM

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i ovog ramazana materijalno je potpomogao najosjetljivije kategorije društva, socijalno ugrožene, povratnike, stare i iznemogle osobe i jetimske porodice.

Ovim kategorijama je zahvaljujući sredstvima vjernika uplaćenim u Bejtu-l-mal, te uz podršku donatora, podijeljena pomoć u vrijednosti većoj od milion maraka samo posredstvom Ureda za društvenu brigu, dok su i druge institucije Islamske zajednice na terenu realizirale brojne karitativne projekte, poput posjete i pružanja pomoći starim i iznemoglim osobama, podjele iftara socijalno ugroženim porodicama na kućnu adresu i slično, javlja Mina.

“Pomoć je dijeljena na području cijele teritorije BiH, u vidu paketa s hranom i drugih oblika pomoći, čime je krovna zajednica muslimana u BiH još jednom potvrdila da vodi brigu o svojim najranjivijim članovima i pokazala im da nisu sami, niti zaboravljeni”, istakao je direktor ovog ureda Ibrahim ef. Malanović.

Ured za društvenu brigu je tokom ramazana distribuirao oko 10.000 prehrambenih paketa, koji su otpremljeni prema muftijstvima, medžlisima, povratničkim džematima i raznim humanitarnim udruženjima.

U saradnji s Ministarstvom vakufa Države Katar, realizovan je projekat podjele 6.000 iftara na kućnu adresu starim i iznemoglim licima, a iftari su distribuirani u saradnji s Mrežom mladih Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Također, svim muftijstvima je dodijeljeno 1.640 poklon-bonova, čime je pomognuto isto toliko porodica i pojedinaca u stanju potrebe, a podijeljeno je i deset tona hurmi koje je posredstvom Kulturnog centra Kralj Fahd donirala Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije.

Nisu zaboravljeni ni penzionisani imami i supruge umrlih imama koje primaju minimalnu penziju, kao ni 54 šehidske porodice kojima je dodijeljena pomoć u vidu poklon-bonova, dok je za mališane u obdaništima i polaznicima mektebske nastave u povratničkim džematima obezbijeđeno 2.000 bajramskih paketića.

Ured za društvenu brigu zahvaljuje svim vjernicima koji su podržali njihove ramazanske aktivnosti, ali i donatorima koji su omogućili da se tokom ramazanskih dana pruži ruka podrške i obraduje što veći broj osoba”, izjavio je Malanović.

 

Faktor.ba