Zvanično predati ključevi Sinagoge na korištenje Jevrejskoj zajednici u BiH

Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine i Jevrejska opština Zenica bili su danas gosti na prijemu upriličenom u Gradskoj upravi u Zenici.

Tim povodom potpisan je Zapisnik o primopredaji objekta Sinagoge, te su zvanično i predati ključevi ovog nacionalnog spomenika, te ujedno sjedišta Jevejske zajednice u našoj zemlji.

„Ja se nadam da će Jevrejska zajednica u BiH promovisati tu Sinagogu i da će građani Zenice, biti zadovoljni, jer se tu održavaju susreti Međureligijskog vijeća. Želja nam je da pokažemo ostalom dijelu Bosne, kao i svijetu da smo mi ovdje za suživot sa svim narodima i narodnostima“, kazao je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Iako u Jevrejskoj zajednici Zenice postoji svega 35 članova, te im Zakon o restituciji ne dozvoljava potpuno vlasništvo, članovi Jevrejske zajednice u BiH su zadovoljni i sretni što su ključevi zeničke Sinagoge ponovo došli tamo gdje im je prvobitno i bilo mjesto. Najavili su da se vjerske aktivnosti neće realizovati u većem obimu, no moguć je skori dolazak Hazana iz Sarajeva.

„Trudit ćemo se da zajedno sa gradom Zenica i drugim vjerskim zajednicama ovaj prostor na najbolji mogući način iskoristimo za promociju zajedničkog života, kulture Jevreja i drugih naroda, kao i onih koji žive u BiH i Zenici. Muzej neće više koristiti taj prostor kao svoj, ali svakako u saradnji sa Jevrejskom općinom u Zenici i Jevrejskom zajednicom u BiH, nadam se da ćemo zajedno organizovati neke aktivnosti koje će biti svima nama na čast“, kazala je Elma Softić-Kaunitz, generalni sekretar Jevrejske zajednice BiH.

Josip Udiljak, predsjednik Jevrejske zajednice Zenica, istakao je da će ovaj prostor koristiti Međureligijsko vijeće, koje već niz godina radi na suživotu i aktivnostima svih vjerskih zajednica u ovom gradu.

„Održavat ćemo sastanke i praznike s tim da imamo namjeru da prostorije koristi i Međureligijsko vijeće koje je dosta aktivno. Nadam se da će svojim programima zbližavati druge i drugačije, tu će se sabirati omladina vjerskih zajednica i vjerujem da će uspjeti u tome uz pomoć gradonačelnika“, istakao je Udiljak.

Nakon prijema u Gradskoj upravi, predstavnici Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine i Jevejske opštine Zenica upriličili su zajedničku posjetu Sinagogi. (A.A.)