Zbog proširenja crkvenog groblja porodica Đaković ostaje bez prilaza kući?

U zeničkoj župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Crkvica bilježimo imovinsko pravne probleme.

U nastojanju da proširi staro katoličko groblje koje se nalazi u blizini kužnog groblja župnik će dvočlanoj porodici Đaković ukinuti pravo služnosti puta. Zbog toga problemi između ove dvije strane traju tri godine, a kulminiralo je ovih dana postavljanjem betonske ograde na mjestu gdje su Đakovići koristili za dopremu ogrjeva.

Karmela Đaković decenijama živi s majkom u omanjoj kući na mjestu između kužnog i starog katoličkog groblja na Crkvičkom brdu. S bočne strane je bila privatna parcela preko koje su dva puta godišnje sudskim rješenjem imale pravo služnosti za dopremu ogrjeva, jer je s donje strane kuće – čija je polovina u vlasništvu župnika crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije don Ante Dominkovića kuda vodi novi put izgrađen upravo zbog formiranja novog groblja na parceli koju su godinama koristile veoma mala i kamionu s ogrjevom nepristupačna.

„Župnik Dominković je kupio parcelu do moje kuće i u blizini starog groblja gdje planira graditi groblje bez ikakve urbanističke saglasnosti i ja se već tri godine žalim policiji, inspekcijama ….“, kaže Karmela Đaković.

Od gradske Službe za inspekcije je dobila rješenje kojim se naređuje župi da obustavi ukop na toj parceli tik uz kuću Đakovića, a na koju imaju pravo služnosti puta.

„Mi imamo namjeru proširiti groblje, ali trenutno ne mogu, jer nemam dopuštenje. Međutim radi se na tome, u proceduri je, usporila nas je i korona“, riječi su don Ante Dominkovića,  župnika crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Crkvica.

S druge strane Đaković navodi da bez obzira što je od nadležnih naređena obustava radova ispod prozora moje kuće je napravljena betonska ograda budućeg novog groblja, kojim će proširiti staro. Tu je kap prelila čašu, jer tu ograda ne smije biti, tvrdi ona. „Moja porodica ima pravo služnosti puta od suda, da preko te parcele gdje planira groblje, dovozim dva puta godišnje ogrjev“.

„ Niko im ne osporava pravo na to, ne dva puta godišnje, već milion puta da dovoze ogrjev, ima novi put iza kuće za te namjene. Ja sam napravio taj put do pred njenu kuću. To je pravi put, a ne preko parcele, već ucrtan put koji može uvijek koristiti“, objašnjava župnik.

„Mene taj put ne zanima, ja nemam papir da koristim taj, već put koji mi osporava“, odlučna je Karmela Đaković.

Ograda je tu iako postoji sudsko rješenje da Đakovići mogu korisiti, taj sada zatvoreni prostor, kao i rješenje inspekcije da se naređuje obustavljanje ukopa na novoj parceli uz staro katoličko groblje.

„Župnik se žalio na rješenje gradske inspekcije i ja sam se žalila i sada čekamo epilog“, zaključuje Đaković.

Župnik Dominković ističe da novo groblje ne gradi zbog sebe, već župljane župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Crkvica koji trebaju u budućnosti dovoljno mjesta za ukopavanje. Karmela i Kata Đaković ne misle posustati u borbi da se spriječi ograđivanje njihove kuće i dvorišta između dva groblja – starog i novog i s druge strane ograde Kantonalne bolnice u čijoj neposrednoj blizini je njihova porodična kuća. Nadležni organi odlučiće na kraju o ovom  imovinsko – pravnom problemu na Crkvičkom brdu. (A.H.)