Studenti Politehničkog fakulteta učestvuju u izradi aplikacije za podršku procesu vakcinacije

Od jutros je u toku 12-osatno takmičenje studenata softverskog inžinjerstva Politehničkog fakulteta u izradi aplikacije kao podrške procesu vakcinacije u našoj zemlji.

Riječ je o drugom Hackatonu pod nazivom Code Smash“u kojem se takmiče studenti III – završne godine Politehnike, koji su praksu obavljali u IT kompaniji Softray Solutions. Prvi Hackaton je održan u oktobru 2019.-e, a svojevrsna je kruna njihovog praktičnog rada.

Danas se takmiče online u iznalaženju rješenja za uspostavu procesa vakcinacije protiv Covida 19, najbolji će biti nagrađeni na prigodnoj ceremoniji u četvrtak u prostorijama Politehničkog fakulteta. Studenti su podijeljeni u timove, a da je tema Hackatona „Pandemija Covid-a 19“ saznali su u petak.

Njih 40-ak su imali priliku proći kroz program baziran na stvarnom radnom okruženju i realnim scenarijima, a  mentorisanje studenata izvršeno je od strane uposlenika Softray Solutions kompanije. Oni će da iskorsite svoja znanja u razvijanju aplikacije, u razvijanju softvera da ponude rješenje koje će da bude podrška procesu vakcinacije, a koje može poslije da se koristi komercijalno, ako bude interesa od institucija za tim. „Na taj bi način studenti mogli da pokrenu svoj start-up, kao što se već dešava, posebno kada je u pitanju finansiranje kroz evropske projekte“, ističe prof. dr Samir Lemeš, šef Katedre za softverski inžinjering Politehničkog fakulteta UNZE.

Prvi Hackaton organiziran je u oktobru 2019. godine s temom „Zagađenje zraka“.

Uz želju organizatora da omogući mladim programerima na početku njihove karijere da iskažu svoj talenat, snalažljivost u timskom radu i najvažnije, strast prema programiranju i tehnologiji, osnovni je cilj ovogodišnjeg Hackatona da se dodatno doprinese razvoju domaće IT scene“, poručuju iz Softray Solutions-a.

Večeras oko 20:00 sati će se saznati ko su pobjednici, a rješenja i pobjednike promoviraće u četvrtak u prostorijama Politehničkog fakulteta.

Za tri najbolja tima osiguran je novčani fond nagrada u ukupnom iznosu od 5.000 KM, koje je obezbijedilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. (A.H.)