Opstanak Bosne i Hercegovine najveća je pobjeda Armije RBiH

Predstavnici Koordinacionog odbora temeljnih boračkih organizacija Armije RBiH ZDK održali su jutros press konferenciju u povodu 29. godišnjice od formiranja Armije RBiH.

Nakon pres konferencije oni su zajedno sa predstavnicima Vlade i članovima boračkih organizacija sa područja Kantona položili cvijeće i odali počast palim borcima u agresiji na Bosnu i Hercegovinu na spomen-obilježju Kameni spavač.

Na pres konferenciji su govorili o važnosti današnjeg datuma, kojeg smatraju jednim od najvažnijih u hiljadugodišnjoj historiji BiH i značaju odbrane domovine od agresora početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

„Ovo je vrijeme u kojem se smišljeno i sistematski pokušavaju decenijama revidirati historijske činjenice, vrijeme pokušaja i istrajavanja u kontinuitetu da laž postane istina, a istina postane laž. Mi smo svjedoci i sudionici vremena u kojem je naočigled Evrope i svijeta počinjena agresija na državu Bosnu i Hercegovinu, gdje se desio krvavi rat, gdje su počinjeni ratni zločini, genocid, stradanja civila, silovanja žena i ubijanje djece, samo zato što su Bošnjaci. Iako goloruki, bez opreme i hrane braneći gole živote, branili smo multietničku i multikonfesionalnu Republiku Bosnu i Hercegovinu u kjojoj ima mjesta za sve, bez obzira na to kako se zvali, kojoj vjeri i kulturi pripadali“, istakao je Nazim Bečirević, predsjednik kantonalnog odbora Temeljnih boračkih organizacija.

„Danas je 29. godišnjica od formiranja Armije RBiH – snaga koje su odbranile Bosnu i Hercegovinu od agresije i snaga koje su zaslužne za opstanak države i jedine nam domovine. Na ovaj dan posebno se sjećamo najboljih među nama, onih koji su položili svoje živote za slobodu u kojoj mi živimo. Samo zahvaljujući najhrabrijim sinovima i kćerima ove zemlje pripadnicima i pripadnicama oružane sile u čijem sastavu su bili i Bošnjaci i Hrvati i Srbi i ostali građani ove zemlje Bosna i Hercegovina je opstala, te je i danas garant naše slobode i prosperiteta. Opstanak Bosne i Hercegovine najveća je pobjeda Armije RBiH i zato svima koji dijele moje mišljenje od srca čestitam Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine 15. april“, riječi su Tahira Šabića, potpredsjednika kantonalnog odbora Jedinstvene organizacije boraca.

Nakon pres konferencije kojoj su prisustvovali predstavnici temeljnih boračkih organizacija iz Zeničko-dobojskog kantona: Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, Saveza ratnih vojnih invalida, Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja i Jedinstvene organizacije boraca su zajedno sa predstavnicima kantonalne Vlade i članovima boračkih organizacija sa područja Kantona položili cvijeće i odali počast palim borcima u agresiji na Bosnu i Hercegovinu na spomen-obilježju Kameni spavač.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana Armije RBiH 15. aprila Koordinacionog odbora temeljnih boračkih organizacija Armije RBiH ZDK održana je u Zenici, dok su u općinama Kantona predstavnici boračkih organizacija također na spomen obilježjima položili cvijeće i odali počast svojim saborcima, palim za opstanak domovine Bosne i Hercegovine i slobodu svih njenih građana i građanki. (A.H.)