Policijski komesar Semir Šut o neprimjerenim viber porukama

Tražili smo komentar komesara Uprave policije kantonalnog MUP-a o viber porukama objavljenim na pojedinim portalima, pa i na Zenicinfo.ba, koje pokazuju da je uposlenik Uprave Emsudin Šarić u svojstvu sekratara Komisije za prijem novih policijskih službenika i mlađih inspektora slao neprimjerene poruke jednoj od kandidatkinja.

Bez želje da polemišemo sa anonimnim pošiljaocima brojnih tekstova, želimo našim građanima ukazati na nekoliko važnih činjenica: konkurs je proveden potpuno zakonito i transparentno bez “urgencija”, “štela” i  koruptivnih radnji. U vezi objavljene viber prepiske za koju se navodi da potiče od “sekretara Komisije”, ističemo da je prema rješenju Uprave policije imenovano pet članova komisije a da je spomenuti službenik, sa još jednom uposlenicom Uprave policije, istim rješenjem zadužen samo za administrativno tehničke poslove. Dakle, nije imenovan nikakav “sekretar Komisije”, stoji između ostalog u saopćenju Uprave policije kantonalnog MUP-a izdatom zbog objavljivanja slika viber prepiske uposlenika Emsudina Šarića jednoj od kandidatkinja na konkursu za prijem 125 policajaca i mlađih inspektora.

„Ne postoji, dakle, sekretar komisije, već  državni službenici koji su administrativno – tehnička pomoć Komisiji i  imenovani su rješenjem prema kojem nemaju pravo glasa, ni da učestvuju u radu Komisije, niti da otvaraju pristigle koverte i pregledaju dokumentaciju. Taj navodni sekretar Komisije tako nije mogao odlučivati ni utjecati na ishod postupka prijema bilo kojem od  kandidata, pa ni na prijem te navodne kandidatkinje. Naravno mi ćemo ispitati i viber prepisku, koja, ako je istinita je u svakom slučaju neprimjerena bez obzira na to što spomenuti državni službenik nikako nije mogao utjecati na na prijem kandidatkinje  i on će, svakako, biti predmet određenih provjera”,  kazao je za RTV Zenica Semir Šut, komesar Uprave policije MUP-a ZDK.

Mnoštvo je anonimnih dopisa stiglo na razne adrese vezanih za novodne neregularnosti rada Komisije za prijem i mi to smatramo napadom na Komisiju i na mendžment Uprave policije, dodaje komesar Šut.

Ponavljamo po ko zna koji put, proći će samo kandidati koji su javno, pred kamerama, novinarima, nevladinim organizacijama i drugim kandidatima osvojili najviše bodova. Vjerovatno će od 1400 kandidata biti i djece policajaca. Isto tako, najvjerovatnije će biti daleko veći broj djece policajaca koja nisu prošla i zadovoljila kriterije konkursa. Skrećemo pažnju svim dobronamjernim građanima da smo vršeći određene provjere došli do saznanja da se u “dijeljenju” takvih tekstova posebno ističu pojedini bivši policajci, kojima smo dokazali teška krivična djela i koji su za svoja djela odslužili kaznu u Kazneno-popravnom zavodu Zenica. Članovima Komisije za prijem su nesebično pomagali članovi IT tim uprave policije, kao i dvadeset najboljih policajaca iz Specijalne policijske jedinice. Tokom provjere kandidata snimljeno je oko 2600 sati video materijala što će poslužiti kao dokaz o tome da je Komisija radila savjesno i samo prema propisanim kriterijima, navodi se također u Saopćenju uprave policije MUP-a ZDK.  (Alma H.)