Knjiga „Istorija radio-amaterizma u Zenici od 1947. do 2020. godine“ Milana Kuljića promovisana u Muzeju grada Zenice

Knjiga „Istorija radio-amaterizma u Zenici od 1947. do 2020. godine“ Milana Kuljića promovisana je danas u Muzeju grada Zenice.

Riječ je o knjizi u kojoj se mogu pronaći istiorijske činjenice od samog početka ovog pokreta u Zenici.

“U Radio klubu “Zenica” imali smo želju već godinama da napišemo jedno ovakvo djelo. Knjiga je pripremana pune dvije godine i svim zaljubljenicima u radio amaterizam, ali i drugima, poslužit će kao dobar istorijski podsjetnik”, kazao je autor i dugogodišnji član radio amatera u Zenici, Milan Kuljić.

Savez radioamatera Bosne i Hercegovine je osnovan u Sarajevu 1947. godine. Otprilike u isto vrijeme, lokalni savezi su osnovani i u ostalim gradovima. Radioamaterski rad postao je vitalno važan nakon izbijanja rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine, kada su telefonski sistemi bili odsječeni od ostatka svijeta. Procjenjuje se da je tokom rata više od tri miliona poruka razmijenjeno, a oko 1.500 mladih ljudi je položilo svoje prve ispite i postali amaterski radio operatori.

“Radioamateri su volonterski pokret dobrih i humanih ljudi. Ranijih godina mnogo više pažnje se posvećivalo ovom pokretu, a sada okupljamo mali broj članova mlađih od 18 godina, ali dovoljno da se održi i dalje ovaj radioamaterski pokret”, kazao je Alen Ruvić, predsjednik Upravnog odbora Radio kluba Zenica.

U uslovima prirodnih katastrofa, poplava i požara, socijalnih i društvenih kriza te ratova radioamateri su nerijetko prva i posljednja linija komunikacija te će ova knjiga poslužiti i kao podsjetnik na sve protekle godine, ali i kao pouka svim mladim generacijama koji žele da se bave ovim hobijem, kazali su učesnici tokom današnje promocije knjige „Istorija radio-amaterizma u Zenici od 1947.-2020. godine“ Milana Kuljića. (B. D.)