BiH i dalje tapka u mjestu: Čeka se kraj mjeseca za nabavku vakcina

Dok zemlje u regionu razmišljaju kako da u što kraćem roku vakcinišu što više stanovnika protiv covida-19, BiH i dalje tapka u mjestu. Čeka se kraj mjeseca – kada bi trebalo da stignu prve doze vakcine putem sistema Covax. Iako se dosta govori o izravnoj nabavci, zasad sve ostaje samo u najavi. Istodobno, pandemija ne miruje – broj zaraženih se povećava. Nadležni upozoravaju – zdravstvo bi moglo biti pod dodatnim pritiskom.

Prvi je direktnu nabavku vakcine najavio Zapadno-hercegovački kanton. Aastrazenecina i Sputnik V vakcina, opcije su koje su nuđene građanima. No, federalno ministarstvo zdravstva nije dalo odobrenje za nabavku. Svjesni stava resornog entitetskog ministarstva, u direktnu nabavku vakcina želi i Kanton Sarajevo. U prvoj fazi žele 100 hiljada doza. Razgovara se sa više proizvođača i velefarmacija, kažu, ali brojne su i prepreke.

”Kada razgovarate direktno sa proizvođačima a tada su i cijene najbolje i najsigurnija je isporuka, oni traže minimalno milion i po doza kao početnu količinu. Zbog toga je kantonu mnogo teže da nabavi nego državnom niovu ili Federaciji pa ih, evo, ja molim da se malo uključe”, naveo je Edin Forto, premijer KS.

U ministarstvu zdravstva danas bez komentara na naše pitanje o nabavci vakcina. Istovremeno, susjedna Hrvatska razmatra nabavku ruske vakcine Sputnik V. Iako vakcinu još nije odobrila evropska agencija za lijekove, postoje mehanizmi za njenu nabavku.

”Stoga je na našoj regulacionoj agenciji a to je struka i samo struka i nikakve politike tu nema. Oni će nam reći da li je moguće nekim drugim putem, možda interventnim uvozom na neki način dobiti tu rusku vakcinu i za hrvatske građane i hrvatsko tržište. Dakle, kao što stalno ponavljamo, dva su osnovna preduslova – učinkovitost i sigurnost. Kada regulatorna agencija ocijeni da su ispunjeni ti uslovi onda može i nezavisno od EMA-e dati određeno odobrenje – privremeno odobrenje za korištenje neodobrenog lijeka hrvatskim građanima”, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva Hrvatske.

Trka za vakcinama je globalna, ali i teorije zavjere i skepticizam. No, BiH za to jednostavno nema vremena.

”Kada pitaju koja je vakcina najbolja. Ona koja prva dođe. Mi zaista nismo u mogućnosti da biramo. Znate da je 95 odsto godišnje proizvodnje svih vakcina u svijetu već kupljeno od strane bogatih zemalja. Tako da ovo što je ostalo mi moramo naći načina da nabavimo”, navela je Aida Pitić, epidemiolog.

Istovremeno, Svjetska zdravstvena organizacija objavljuje, vakcine putem Covax sistema stižu od kraja mjeseca pa do ljeta.

”Distribucija vakcina kroz sistem Covax kreće krajem februara. Imamo određeni broj dogovorenih doza koje će biti poslane u različite zemlje do juna. Nema potrebe za panikom, za direktnom kupovinom na tržištu jer to košta više, a i nosi poteškoće sa osiguravanjem da vakcine iz različitih ugovora stignu na vrijeme”, rekla je direktorica zadužena za pristup lijekovima u WHO-u Mariangela Simao.

Vakcina je jedini način da se zustavi pandemija korona virusa. Koja, prema posljednjim podacima, ne jenjava.

”Prema biltenu koji sam dobio iz Zavoda za javno zdravstvo KS prisutna je tendencija porasta broja pozitivnih novozaraženih korona virusom. To nam ukazuje da postoji trend a nadam se da neće doći do trećeg vala jer bi to dodatno opteretilo zdravstveni sistem”, kazao je Haris Vranić, ministar zdravstva KS.

Ukoliko se i u narednim danima nastavi ovakav trend, mogli bismo se suočiti sa dodatnim restriktivnim mjerama. Između zdravlja ljudi i zdrave, izdržljive ekonomije teško je birati. No, u nedostatku vakcina vlasti bi mogle biti prinuđene i na to.

 

N1