Hitna pomoć Zenica godišnje obavi 40.000 pregleda i terenskih intervencija

FOTO: Zenicainfo.ba

Često su prvi na mjestu svih nesreća. Njihov posao osim znanja zahtijeva sposobnost, brzinu, pribranost i hrabrost. Iako rade izuzetno stresan posao, kažu, kako im ništa nije teško jer se trude da su uvijek na usluzi svojim sugrađanima.  Ovo je priča o zaposlenicima službe Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Zenica.

U trenutku naše posjete ovoj Službi, ljekari i medicinsko osoblje pomagali su četverogodišnjem dječaku koji je teško bolestan i prilikom pada zadobio je povrede glave.

“Ovo je naša svakodnevnica i nikada ne znate kakav ćete imati dan i koliko intervencija. Mi smo uvijek na „prvoj liniji“ jer život građana ovisi o nama. Najteže u našem poslu je kada pomažete mladim ljudima ili djeci”, priča doktor Ahmed Awad, dežurni ljekar u ovoj Službi.

Ahmed Awad

Godišnje se u ovoj službi obavi oko 40 hiljada pregleda i terenskih intervencija i svaka priča je drugačija.

“Za mene je izuzetno bilo teško kada se u jednom danu dijete od četiri godine utopilo, a pola sata kasnije i djed je izgubio život. Teško je takvu vijest saopćiti porodici, a tada sam to morala ja uraditi i bilo mi je izuzetno teško”, kaže Selma Čajdrić, glavna sestra i dugogodišnja zaposlenica Službe hitne medicinske pomoći “Doma zdravlja” Zenica.

Selma Čajdrić

Većina onih koji odaberu rad u ovoj Službi su saglasni da je osjećaj neprocjenjiv kada shvatite da ste uspjeli nekom pacijentu da pomognete i da mu spasite život upravo zahvaljujući, najprije svojoj pribranosti, ali i znanju koje stičete svakodnevno. Mnogo je teških situacija, ali bude i onih zbog kojih se smijete godinama kasnije i zbog kojih, kako kažu naši sagovornici, shvatite koliko je lijepo raditi posao koji volite te ga radite u dobrom kolektivu.

“Kada spasite jedan život kao da ste spasili cijeli svijet. Nedavno je naša ekipa imala hitan slučaj i sa svom opremom žurila je na adresu pacijenta. Vidno potreseni ukućani su zaboravili spomenuti da u dvorištu imaju psa, koji je našu ekipu sa svom opremom napao. Oni su bježali da bi spasili sebe i opremu, ali srećom, sve se na kraju dobro završilo kako za našu ekipu tako i za pacijenta”, priča nam glavna sestra.

U ovoj Službi posao obavlja ukupno 12 timova odnosno četiri brigade po tri tima dnevno koji su stalno na usluzi svim građanima Zenice. (B. D.)