Zeničanke i Zeničani godinama uživaju u satima salse i plesnim večerima

Uz skoro tri decenije tradicije plesanja po latinoameričkim ritmovima, u Zenici se godinama dešava i odlična plesna, kubanksa priča. Sugrađani i sugrađanke svih uzrasta i profila rado se odazivaju satima salse i plesnim večerima na javnim mjestima u organizaciji koreografa i trenera, inače osnivača Plesnog kluba “Shadows” Semira Šerića. Posjetili smo školu salse i uvjerili se da plesačima ples znači nadahnuće, energiju i sreću.

“Ovo čemu prisustvujete trenutno jeste vrlo popularna škola kubanskih plesova koju radimo u PK “Shadows”, uz školu plesa za najmlađe i takmičarkse ekipe. Plešemo salsu, bachatu, kizombu, bachatu tango…“, kaže nam Semir Šerić, a njegov kolega i član ekipe kubanskih plesova Kenan Mujagić, koji se prije mnogo godina profesionalno bavio plseom pojašnjava: „Salsa je žestoka, kizomba je ženstven, nježna, lagana, a bachata je nekako između. Mi muškarci najradije plešemo salsu.“

Među polaznicima škole salse su srednjoškolci i srednjškolke, studenti i studentice, zaštitari, radnici, službenici, biznismeni, dakle sugrađani i sugrađanke svih profila i uzrasta.

Džana, Adnan, Hana nam objašnjavaju šta im znači ples: bijeg od svakodnevnice, nadahnuće i sreću, strast i zabavu.

Od 2013. godine Šerić organizira sate kubanskog plesa, jednom sedmično u prostorijama kluba “Shadows” i jednom na javnom mjestu, obično u većim ugositeljskim objektima. Shadows-i su prošlu godinu imali kao jednu od najtežih od osnivanja, a za nekoliko dana na Valentinovo slave svoj 28. rođendan. U narednim mjesecima imaju čak šest prevnstava i takmičenja. Jedno od tih će biti u Zenici, ali i kao sva ostala uz epidemiološke mjere i bez publike.

“Ja sam inače u takmičarskoj ekipi, ali sate salse i plesne večeri koje radimo na javnim mjestima, petkom, skoro nikad ne propuštam, jer mi to dođe kao još veća razonoda. Ples mi je inače jedna od najvećih zanimacija i radosti u životu i ovdje nam je super. Dolaze plesači svih uzrasta i odlično se zabavljamo”, riječi su srednjoškolke Hane Huskić.

Veliki gradovi mahom imaju plesnu tradiciju, što se i za Zenicu može reći zahvaljujući tome što imamo Šeru (Semir Šerić). To je osoba koja najduže u BiH forsira ples.

Šerić, pak, napominja kako su kubanski plesovi među najpopularnijim i najzastupljenijim u svijetu.

“Posebna je draž, kao što vidite što ove plesove plešu zajedno i oni od 16 i oni od 60 godina i to je svojevrsna poruka kubanskih plesova.”

Nije ih bilo teško naučiti ovim brzim i energičnim plesovima, iako su neki od njih u zrelijoj dobi odlučili plesati po kubanskim ritmovima, dodaje trener. Kako smo čuli na sate salse dolaze i mlađi takmičari – plesači latinoameričkih i modernih plesova, pa su sati salse i plesne večeri u Zenici spoj dobre energije i druženja.

“Ne propuštam srijedom i petkom plesati, u to vrijeme ne smijem i ne mogu imati drugih obaveza. Prije pet godina sam, vjerujte, fudbal, kao rekraciju, zamijenio plesom. Ples je jednostavno terapija“, otrkiva nam Adnan Mlinarić koji na sate kubanskih plesova i plesne večeri dolazi sa suprugom i kćerkom.

Šerić napominje da su u toku i upisi, kako u školu plesa za najmlađe tako i u školu kubanskih plesova u PK “Shadows” u prostorijama Arene. (A. Huskić)