Uskoro početak gradnje “Eko-kuće Smetovi”

Ove sedmice očekuje se početak radova na realizaciji projekta izgradnje “Eko-kuće Smetovi”, vrijednog 889.188,30 KM sa PDV-om. Riječ je o projektu kojeg zajednički finansiraju Grad Zenica i Ministarstrvo za prostorno uređenje,promet i komunikaciju i zaštitu okoliša Zeničko-dobojskog kantona, uz pomoć sredstava iz projektnih aplikacija kod Vlade Federacije BiH.

Nakon izgradnje, “Eko-kuća Smetovi”  bi trebala da bude data na  upravljanje Savezu izviđača Grada Zenice.

Objekt će u potpunosti biti izgrađen od ekološki prihvatljivog materijala, sa instaliranim solarnim pločama, a imat će i edukativno-pokazni školski centar. Također, planirana je i izgradnja botaničkog vrta sa biljkama karakterističnim za naše podneblje te dodatni  edukativni sadržaji.  Kapacitet je  50 ležajeva a  moći će je koristiti svi građani.

Prema riječima gradonačelnika Fuada Kasumovića, “Eko-kuća Smetovi“ doprinijet će boljem imidžu poznatog zeničkog izletišta.

„Osim izviđača koristit će je i drugi građani Zenice, kao i kantona. Želimo oživjeti Smetove koji bi trebalo da  postanu  turistička atrakcija i građanima drugih kantona“, kaže gradonačelnik Kasumović.

Inače, Grad Zenica za potrebe projekta osigurat će 300.000 KM, Ministarstvo za prostorno uređenje ZDK 300.000 KM, a Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenica, u projektnim aplikacijama kod Vlade Federacije BiH, obezbijedila je 220.000 KM.

Rok za izvođenje radova je šest mjeseci.