U srijedu u Zenici skup podrške generalu Sakibu Mahmuljinu

FOTO: Zenicainfo.ba

Koordinacioni odbor temeljnih boračkih organizacija Armije RBiH ZDK, zajedno sa ostalim organizacijama RVI ZDK  i kantonalnom Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca, danas je održao press konferenciju i uputio saopćenje za javnost, izrazivši nezadovoljstvo i ogorčenost povodom prvostepene presude Suda BiH nekadašenjem komandantu Trećeg korpusa Armije RBiH, Sakibu Mahmuljinu na 10 godina zatvora.

U saopćenju za javnost, između ostalog navode da su borci Armije RBiH, tokom agresije na suverenu i priznatu BiH, branili različitosti u njoj i da je i danas, nakon 26 godina brane. Ističu da se smišljeno i sistematski decenijama pokušavaju revidirati historijske činjenice, u kontinuitetu nastoji da laž postane istina a istina laž. Traže da se probude interesi zaštite pripadnika Armije RBiH.

“Nećemo dozvoliti nikome da se čast pripadnika Armije RBiH dovodi u pitanje. Nećemo dozvoliti da se oni koji su branili BiH izjednačavaju sa agresorima“, rekao je predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja ZDK, Nazim Bečirović.

“Pokušavamo da ubijedimo ovu državu i pravosudne institucije da svoj posao rade ne osvrčući se na to da li se to nekome sviđa ili ne. Da pravda bude pravedna i pravična. Mi pozivamo i prozivamo probosanske politike, pojedince i pravne subjekte da konačno odgovore pozivu za koji su izuzetno dobro plaćeni. U ovom slučaju odluke Suda BiH nas  zbunjuju, mi ovakve presude ne očekujemo od pravosudnih institucija BiH, mi očekujemo pravdu. Pokušaj izjednačavanja dželata i žrtve ni u tragu ne doprinosi ni pomirenju, niti bilo kakvoj nadi za bolju budućnost“, rekao je, između ostalog, na današnjoj press konferenciji Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH.

U srijedu, 27. januara na platou Trga Alije Izetbegovića održat će se protestni skup “Podrška našem generalu Sakibu Mahmuljinu“. (Z. R.)