15.4 C
Zenica
Četvrtak, 28 Marta, 2024
Naslovnica Aktuelno Pijan sjekirom oca udarao po glavi: Zeničaninu godina zatvora zbog pokušaja ubistva

Pijan sjekirom oca udarao po glavi: Zeničaninu godina zatvora zbog pokušaja ubistva

Ilustracija

Kantonalni sud u Zenici izrekao je prvostepenu presudu kojom je Ibrahima Žerića proglasio krivim za pokušaj ubistva njegovog oca M. Ž. i osudio ga na godinu zatvora.

Prema presudi, Žerić je 26. marta prošle godine, nakon što je pijan došao u stan u naselju Jalija, u kojem je živio sa ocem i posvađao se s njim, uzeo sjekiru i više puta njenim tupim dijelom izudarao oca po glavi, želeći ga usmrtiti.

“Kada je Ž. M. pokušao da pobjegne iz stana uz jauke pozivajući upomoć, sustigao ga je na ulaznim vratima, oborio na pod, te i dalje koristeći sjekiru nastavio mu zadavati više udaraca tupim dijelom metalnog sječiva sjekire u predjelu glave i lica, svjestan da ga takvim udarcima sjekire u glavu kao vitalni dio tijela može usmrtiti”, navodi se u optužnici, odnosno u presudi.

U jednom trenutku, prema navodima iz presude, obojica su pali na pod na pragu ulaznih vrata i u tom trenutku su na mjesto događaja stigli zenički policajci koje su pozvale komšije.

“On je u prisustvu policijskih službenika nastavio zadavati udarce tupim dijelom metalnog sječiva sjekire po glavi Ž. M., a nakon što su mu policijski službenici izdali naredbu da odloži sjekiru, uz psovke se oglušio na naredbu govoreći pri tome: “Pustite me da ga ubijem, ovog krmka”. Potom je ponovo zadao udarac tupim dijelom sjekire Ž. M. u predjelu glave, kada su ga ovi policijski službenici savladali i izbili mu iz ruku sjekiru, čime su ga spriječili da dovrši započeto krivično djelo”, navedeno je u presudi.

Žerić je potom uhapšen, dok je njegov otac prevezen u bolnicu, gdje su mu konstatovane teške povrede u vidu višestrukih preloma sinusa i gornje vilice, sa izbijenim svim zubima na lijevoj strani, te otok i brojni krvi podljevi.

Presuda nije pravomoćna i na nju postoji mogućnost žalbe.

 

faktor.ba

Hide picture