U Zenici oko 300 registrovanih divljih deponija

Prema posljednjem izrađenom katastru divljih deponija koji je rađen 2013. godine a nedavno i revidiran, oko 300 je registrovanih divljih deponija na području Zenice a koje se uglavnom nalaze u prigradskim i seoskim mjesnim zajednicama i naseljima.

“Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove svake godine obezbijedi oko 50.000 konvertibilnih maraka za uklanjanje i sanaciju divljih deponija u seoskim naseljima a obezbijeđena su i sredstva koja putem komunalne usluge preko preduzeća ALBA trošimo na uklanjanje smeća oko kontejnera koje ostavljaju nesavjesni građani. U prvoj fazi očišćeno je nekoliko divljih deponija na koritu rijeke Bosne”, kazao je Jasmin Čabaravdić, šef odsjeka za ekologiju, komunalne poslove i vodoprivredu.

Jasmin Čabaravdić

Gradska uprava je u prošloj godini nakon saniranja divljih deponija postavila i table upozorenja o zabrani bacanja smeća. Za ove namjene utrošeno je oko 7.000 maraka. Druga faza projekta provodi se sa komunalnim preduzećem Alba.

“Alba Zenica uklanja kabasti otpad koji se neadekvatno ostavlja pored kontejnera i za ove namjene utrošeno je 70 hiljada KM. Ovom prilikom i apelujem na stanovništvo da redovne platiše imaju mogućnost da jednom godišnje pozovu ALBU Zenica koja će im besplatno odvući sav kabasti otpad i to onda ne ide na trošak grada jer je to redovna usluga Albe a samim tim Gradska uprava neće dodatno trošiti sredstva za uklanjanje takvog otpada”, dodaje Čabaravdić.

U 2020. godini Gradska uprava izvršila je dovoz i planiranje zemlje na lokacijama koje se najčešće nalaze uz kontejnerska mjesta uz koja se nepropisno odlaže otpad. Na istim lokacijama gdje je izvodivo izvršili su sadnju sadnica drveća (smrče), odnosno ukrasnog grmlja (hibiskus) kao i obnavljanje travnjaka, te postavljanje tabli upozorenja. Više puta čistili su i Smetove a nakon ekoloških akcija različitih udruženja sa lokacija Bistrica i Zmajevac organizovali i odvoz prikupljenog otpada.

Iz ove Službe najavljuju nastavak svih dosadašnjih aktivnosti te pozivaju građane da budu savjesni i odgovorni kako prema sebi tako i okolini. (B. D.)