Zenička obilaznica vrijednosti 225 miliona eura još uvijek nema upotrebne dozvole

FOTO: Zenicainfo.ba

Prošlo je više od mjesec otkako Zenička obilaznica nije u funkciji zbog neposjedovanja upotrebnih dozvola koje su, kako su nam kazali, još uvijek u procesu dobijanja.

Iz Autocesta FBiH su još jednom naglasili da su radovi na dionici Zenica jug – Zenica sjever završeni u novembru prošle godine, a ugovor za građenje, koji je još na snazi, pored izgradnje autoceste na Koridoru 5C podrazumijeva i uređenje pristupnih saobraćajnica, lokalnih cesta, uključujući i most preko rijeke Bosne koji povezuje Grad Zenicu s glavnom gradskom magistralom uz pripadajući kružni tok, te se na tim pozicijama trenutno izvode radovi koji ne utječu na funkcionalnost i sigurnost završene autoceste.

“Za poddionicu Drivuša – Klopče dobijena je upotrebna dozvola. Za poddionicu Klopče – Donja Gračanica dobijeno je rješenje komisije za probni period od 90 dana, a za poddionicu Donja Gračanica – tunel Zenica izrada izvještaja komisije je u toku”, kazali su iz Autocesta FBiH.

Dodali su da imaju podršku Federalnog ministarstva prostornog uređenja i ministra Josipa Martića da dođu do pozicije puštanja pomenute dionice u saobraćaj.

“JP Autoceste FBiH konstantno urgira za brzo obavljanje tehničkog pregleda komisije te u najbržem mogućem roku dostavlja odgovore i dokumente na upit”, dodali su iz Autocesta bez okvirnog datuma ponovnog otvorenja Zeničke obilaznice.

Iako su 18. decembra iz Autocesta FBiH kazali kako bi u narednih sedam dana trebali dobiti upotrebne dozvole, to se ipak nije dogodilo. Mjesec poslije, dionica vrijednosti 225 miliona eura još uvijek nema zvanične dozvole za puštanje u promet.

Zenička obilaznica je zatvorena nakon što je federalni inspektor utvrdio da za novoizgrađene kilometre nije izdata upotrebna dozvola.