RTV ZENICA U SARADNJI SA TV ŽURNAL PRIKAZUJE: Afera “Bosnalijek”

FOTO: TV Žurnal

Drugo video istraživanje koje ćemo prikazati u TV Žurnalu je dokumentarni film „Afera Bosnalijek“, u kojem istražujemo sve dosadašnje nepravilnosti u najvećoj domaćoj farmaceutskoj kompaniji.

Pratili smo trag novca Bosnalijeka koji je završavao na tajanstvenim otocima i raznim emiratima, istraživali kolika je vrijednost nekretnina porodice Arslanagić, kako su izgrađeni apartmani ove kompanije na Bjelašnici, koliko je zaista pojedeno toplih obroka te zašto je vlast godinama zatvarala oči iako su imali jasne signale da se u kompaniji u kojoj su većinski vlasnici dešavaju čudne stvari!

Situacija u “Bosnalijeku” svakodnevno se mijenja. Tokom istraživanja i u vrijeme završavanja filma kompanija je još uvijek imala dvije uprave. Samo što smo okončali montažu, Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH potvrdila je imenovanje Nedima Uzunovića za direktora Bosnalijeka. Na taj način riješen je višemjesečni problem paralelnih uprava kompanije. Ipak, odlučili smo zadržati dio filma koji problematizira dvojne uprave, jer jako dobro pokazuje višemjesečnu agoniju u kompaniji.

Nažalost, bez obzira na imenovanja, situacija u “Bosnalijeku” još uvijek nije sasvim smirena.

Za TV Žurnal govore premijer Federacije Nermin Nikšić, ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, glavni inspektor Finansijske policije Zufer Dervišević i mali dioničar Bosnalijeka Halil Čengić. Pogledajte također ko nije želio govoriti za ovaj dokumentarac. I izostanci mogu biti jako ilustrativni.

Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo je Kantonalnom sudu Sarajevo uputilo optužnicu u “slučaju Bosnalijek”.

Optužnica u ovom predmetu odnosi se na: Edina Arslanagića, Šefika Handžića, Hasana Šepu, Amara Arslanagića, Aidu Selvić, Izeta Arslanagića i Jasmina Šepu, saznaje Fena u Kantonalnom tužiteljstvu.

Osobe obuhvaćene optužnicom terete se za organizirani kriminal, odnosno za više krivičnih djela, među kojima, za zloupotrebu položaja ili ovlasti, pranje novca, poreznu utaju, krivotvorenje službene isprave, te sklapanje štetnog ugovora.

Istovremeno, a u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine pribavljene krivičnim djelom Tužiteljstvo će predložiti Sudu donošenje privremene mjere radi osiguranja imovine, odnosno zabrane otuđenja nekretnina ili stvarnih prava.

Tužiteljstvo će, također, predložiti zabranu isplata s određenih bankovnih računa, te da se od osoba obuhvaćenih optužnicom oduzme pribavljena imovinska korist u iznosu od 23.860.562,12 KM, odnosno da se nadoknadi šteta pričinjena Bosnalijeku d.d. Sarajevo.

Uz optužnicu koja sadrži više od 200 stranica „ide“ i devet nalaza sudskih vještaka, te 25.000 stranica dokaznog materijala, kao i prijedlog za ispitivanje 60 svjedoka.

Više detalja o Aferi Bosnalijek možete vidjeti u filmu TV Žurnala ili u tekstovima na ovom linku.

Dokumentarni film “AFERA: BOSNALIJEK” u produkciji TV Žurnala možete pogledati u programu Radio-televizije Zenica u petak 15. januara  i subotu 16. januara 2020. godine, sa početkom od 20 sati.