15. januar, Svjetski dan vjerskih sloboda: U Zenici se već deceniju promoviše međureligijski dijalog i vjerske slobode

U svijetu se danas obilježava 15. januar, Svjetski dan vjerskih sloboda što je prilika ponovo naglasiti značaj tolerancije, kao snažnog uporišta prevladavanja svih vidova netrpeljivosti u svakom, a naročito našem multietničkom društvu.

“I na ovaj, ali i na sve druge dane u BiH čudesno je važno govoriti koliko je potrebno svjedočiti da etika mora biti iznad ideologije, da treba da bude osoba iznad stvari i duh iznad materije, a mi vjernici smo iznad svega pozvani da budemo korektiv u društvu, stoga trebamo svjedočiti da uz malo ljubavi, truda i entuzijazma možemo graditi bolji svijet”, smatra Kenan Hodžić sekretar zeničkog Odbora za međureligijsku saradnju.

“Ovaj Odbor već više od jedne decenije trudi se da promoviše u Zenici međureligijski dijalog, vjerske slobode i sve ostale dobre vrijednosti u našem društvu, a i ovu godinu smo započeli na taj način, učestvujući u prvom zimskom interetničkom kampu, kojeg je organizovala Mreža mladih Islamske zajednice u saradnji sa Biskupijskim centrom za pastoral mladih iz Sarajeva, a mladima je upriličena jedna vrsta male olimpijade, gdje su uz sportska takmičenja i interetničke radionice imali priliku upoznavati se i zajedno svjedočiti pomenute vrijednosti”, ističe Kenan Hodžić sekretar zeničkog Odbora za međureligijsku saradnju. (V. J.)