DOLAZE BOLJI DANI ZA NK “ČELIK”: Potpisan reprogram s Poreskom upravom FBiH o isplati poreskog duga

FOTO: Zenicainfo.ba

Sa Bilinog polja, gdje je održana press konferencija NK “Čelik”, večeras su zeničkoj i bh. sportskoj javnosti i svim prijateljima i navijačima odaslane lijepe vijesti.

Upravni odbor zeničkog ligaša izborio je još jednu veliku pobjedu na putu ka konačnom ozdravljenu kluba. O aktivnostima u proteklom periodu govorili su članovi Upravnog odbora, Robert Jonjić, Emir Čerim i Elvis Baždar.

Jučer je u Sarajevu potpisan reprogram s Poreskom upravom FBiH o isplati poreskog duga.

“Jako nam je drago da javnost i naše navijače obavijestimo da je jučer u Sarajevu u centrali Poreske uprave FBiH potpisan reprogram o sanaciju poreskog duga NK “Čelik”. Ugovor je potpisao predsjednik Denis Mušović i ovo je velika pobjeda našeg kluba. Sada je na Gradu Zenici, da svakog mjeseca u godini u narednih 120 rata plaća taj dug prema ranijem dogovoru. Ukupan porezni dug koji je imao NK “Čelik” je 8.834.230 KM, dok je kamata koja se otpisuje je 5 miliona KM. Sporazumom sa Poreznom upravom, “Čelik” će platiti nešto više od 3 miliona KM. Reprogram je skinuo jedno veliko breme skoro od 9 miliona KM, konačno će radnici steći uslove da mogu u penziju. Grad Zenica će u skladu sa potpisanim Sporazumom izmirivati rate Poreznoj upravi, a ovo je pobjeda svih Čelikovaca”, izjavio je član Upravnog obora Robert Jonjić.

Nakon potpisanog reprograma sa Poreznom upravom slijede aktivnosti na rješavanju duga prema Upravi za indirektno oporezivanje.

„U protekla četiri mjeseca rada sanirali smo oko 10 miliona duga NK “Čelik”. Riješili smo dugovanja prema igračima, potpisali smo sporazum s Poreskom upravom, sada slijedi dug za UIO. Moram istaći da ćemo to pokušati riješiti sami, jer nam Zeničko-dobojski kanton ne želi pomoći, iako smo ih u više navrata molili i slali dopise, da nam Kanton pomogne, odnosno da pomogne jednom od najvećih sportskih kolektiva u ZDK. Mi ćemo taj dug pokušati riješiti kroz naplatu potraživanja po osnovu naknade za treniranje pojedinih igrača, te određenih transfera koji su se desili, a mi imamo procent od toga. Procjena nam je da bi do kraja godine trebali da saniramo i ovaj dug, te skinemo i ovu blokadu“, naglasio je između ostalog u svom izlaganju Emir Čerim, član UO NK “Čelik”,

Čerim je takođe istakao da neće nikome ostati dužni, te još jednom pozvao sve na razumijevanje i strpljenje.

„Kada se klubom upravlja domaćinski, kada nosimo veliko breme na našim leđima, onda iz dana u dan se dokazuje da radimo pravi posao i to ćemo nastaviti”, kazao je Čerim.

Uprava za inirektno oporezivanje blokirala je račun NK “Čelik” na iznos od 160.000 KM, koji sa kamatama iznosi 245.753 KM.

U narednih 10 dana NK “Čelik” će otvoriti klupski Fan Shop, gdje će biti za početak određeni artikli.

„Ponuda i ambijent će biti malo skromniji, ali ovo je početna faza i to će se nadograđivati u narednom periodu. Članovi će imati popust 20 posto, spremamo dosta iznenađenja i vjerujemo u dobar odziv. Ovom prilikom ističem da ćemo pokrenuti sve pravne radnje za one koji budu nelegalno koristili, odnosno prodavali Čelikove rekvizite, zaštiti ćemo naš grb i ime i niko više neće moći zarađivati na račun NK ‘Čelik'”, izjavio je Elvis Baždar.

Na večerašnjoj press konferenciji članovi UO NK “Čelik” podsjetili su prisutne da je na današnji dan prije tri godine izglasan novi statut NK Čelik. (M. P.)