ZENICA: Program rada zimske službe

FOTO: Zenicainfo.ba

Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica izradila je Program rada zimske službe za gradske ulice, lokalne i nekategorisane puteve Grada Zenice za sezonu 2020./2021. godinu.

Programom je utvrđena organizacija i tehnologija rada na ostvarivanju zadataka iz Programa rada zimskog održavanja, pregled ulica i drugih javnih površina po prioritetima, te vrsta materijala za sprečavanje poledice.

“Za sada nemamo većih problema u funkcionisanju zimske službe”, ukazuje Haris Ibrahimagić iz pomenute gradske službe, podsjetivši da je ukupno osam grupa putnih pravaca, definisanih po prioritetima.

Haris Ibrahimagić

“Među većim slivovima je putni pravac za Babino koji spada u grupu 1 i kojem pripada i saobraćajnica za Smetove, kojoj se pridaje veća pažnja zbog frekventnosti i boravka većeg broja ljudi, kao i djece tokom zime”, kaže naš sagovornik.

Iz naselja Kovanići i Jastrebac su upućeni dopisi za većim količinama abrazivnog materijala i to za potrebe posipanja puta kroz selo, a aktuelna je i dojava o manjem klizištu u Vražalama.

Inače, za izvangradske dionice zadužene su firme „Almy“, Komgrad-ze“ i „Špic-beton“, dok prohodnost gradskih i prigradskih saobraćajnica održava „Alba“.

Zimska služba traje od 15. 11. 2020. do 15. 03. 2021. godine (121 dan), s tim da je izvršilac radova „ALBA Zenica“ d.o.o. Zenica dužna dvije sedmice prije i poslije ovog roka držati u pripravnosti potrebnu mehanizaciju o svom trošku. (Š .B.)