Sindikat doktora FBiH: Nedopustivo kašnjenje u nabavci vakcina protiv koronavirusa

FOTO: Radio Kameleon
Kako su naveli, danas će uputiti zahtjeve za hitan sastanak, nadležnim entitetskim i kantonalnim ministrima zdravstva, da bi se taj problem prevazišao.

“Sindikat doktora spreman je da, u okvirima svojih mogućnosti, materijalno doprinese nabavci vakcina za sve”, naglašeno je.

U saopćenju za javnost Savez poručuje ‘da će pokušati stupiti u kontakt direktno s proizvođačima koji imaju odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ili regulatornih agencija EU i SAD-a, u nastojanju da se postigne dogovor o interventnom uvozu vakcina’.

“Svjesni smo činjenice da samostalno to ne možemo osigurati, ali i ovom prilikom apelujemo na državu, entitete i kantone da se uključe, da (u sinergiji sa Sindikatom doktora) osiguramo nabavku vakcina. Kao doktori, ali i uime svih zdravstvenih radnika, poručujemo da su nam hitno potrebna snažna oruđa za borbu. Najsnažnije koje imamo je vakcina. Upravo vakcina znači život, vraćanje u normalnost”, dodaje se.

Kako podsjećaju, proces vakcinacije je počeo u cijelom svijetu, pa i regiji.

“Država BiH, kao ni njeni entiteti praktično nemaju do kraja izrađen ni plan vakcinacije. Ono što nas plaši je nedopustivo kašnjenje u nabavci vakcina. Nijedan izgovor, koji ovih dana slušamo od kantonalnih i entitetskih vlada, nije opravdan. Nema opravdanja za nečinjenje, predaju i malodušnost”, naglašavaju.

U saopćenju za javnost potcrtavaju i to da je ‘u toku finaliziranje prijedloga zakona o reprezentativnosti sindikata u FBiH, koji priprema Federalno ministarstvo rada i socijalne politike te Federalna vlada’.

“Iako smo imali obećanja da će prijedlog zakona biti usvojen na sjednici Federalne vlade do kraja 2020. godine, to se nije desilo. Zahtijevamo od Federalne vlade da navedeni prijedlog zakona usvoji i pošalje Parlamentu na dalje postupanje jer se radi o tekstu koji je već dobio neophodne saglasnosti i doktorima omogućava da konačno riješe sve nedoumice oko budućnosti i uloge koju doktorski sindikat treba da ima u socijalnom dijalogu. Iskreno se nadamo da će Federalna vlada, u narednih nekoliko dana, pokazati razumijevanje i konačno dovršiti posao koji se od nje očekuje”, ističe SSSDMiSFBiH u saopćenju za javnost.