Na evidenciji nezaposlenih na prostoru Grada Zenice sa 31.12. prošle godine bile 18.664 osobe

FOTO: Zenicainfo.ba

Na evidenciji nezaposlenih na prostoru Grada Zenice sa 31.12. prošle godine bile su 18.664 osobe, što je za 49 osoba više u odnosu na stanje u novembru, te 313 nezaposlenih više u poređenju sa podacima na kraju 2019. godine, podaci su Biroa rada Grada Zenice.

“Prošla godina je inače svima bila turbulentna, što je u mnogome uticalo na tržište rada, te  je nakon proglašenja pandemije koronavirusa i donošenja epidemioloških mjera u martu i aprilu došlo do zatvaranja malih biznisa i mnogih firmi, što je dovelo do povećanja broja nezaposlenih, a ovaj period je trajao do sredine maja, pa smo 12. maja zabilježili najveći broj nezaposlenih na teriotriji Grada Zenice, odnosno 19.324 nezaposlene osobe”, pojašnjava Saudin Burić, rukovodilac zeničkog Biroa rada.

Saudin Burić

“Od tada imamo kontinuirani pad broja nezaposlenih na ovom prostoru i do kraja 2020. godine dolazi do normalizacije, a sada i stabilizacije stanja, pa je danas broj nezaposlenih manji za 660 osoba u odnosu na najveći broj od sredine maja”, ističe Saudin Burić.

Tokom maja na teritoriji Grada Zenice, prema evidenciji Biroa rada, zabilježen je i najveći broj korisnika novčane naknade, na koju je tada ostvarilo pravo 1.211 osoba na ovom prostoru, a pravo na zdravstvenu zaštitu imalo je 16.098 osoba.

“Ovom prilikom ističem i pozitivan efekt mjera sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja, koje se provode putem kantonalne Službe za zapošljavanje i općinskih, odnosno gradskih biroa rada, te je zenički Biro rada u 2020. godini, zahvaljujući ovim mjerama zaposlio 731 osobu”, naglašava Saudin Burić, rukovodilac zeničkog Biroa rada. (V. J.)