Nova pravila nagrizaju izvozni kolač vrijedan 100 miliona KM

FOTO: akta.ba

Prilikom izvoza na tržište Ujedinjenog Kraljevstva na robu porijeklom iz BiH od početka ove godine naplaćuju se uvozne dažbine, ali i unutrašnji porezi u skladu sa tamošnjim tarifnim režimom, što je za naše privrednike otežavajuća okolnost pri plasmanu na to bitno izvozno tržište.

Izvoz bh. robe na britansko tržište je i te kako značajan – u 2019. godini iznosio je oko 85 miliona KM, a u 11 mjeseci 2020. godine je, uprkos pandemiji, bio još veći – 101,8 miliona maraka.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH kažu da je izvjesno da će carine negativno uticati na izvoznike i njihovu konkurentnost na britanskom tržištu, posebno u smislu već ugovorenih poslova, ali i sklapanja novih poslovnih ugovora i značajnije prisustvo bh. kompanija na tržištu Velike Britanije.

“Smatramo da je potrebno što žurnije uspostaviti adekvatne trgovinske odnose, u smislu sporazuma o slobodnoj trgovini ili drugog vida trgovinskog sporazuma, kako bi se izbjegao gubitak tržišta UK, koje nosi veliki potencijal za buduću saradnju, posebno u pojedinim sektorima, npr. montažne kuće, namještaj, karton te hemijski proizvodi”, naveli su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, u protekloj godini smo u Veliku Britaniju izvozili najviše rude, potom namještaj i sličnu robu, kao i neorganske hemijske proizvode.

Pero Ćorić, direktor Privredne komore Republike Srpske, ističe da će roba koja dolazi iz BiH u Velikoj Britaniji podlijegati carini kao da je, recimo, u pitanju roba iz Kine.

“To je otežavajuća okolnost i protok robe između BiH i Velike Britanije biće opterećen carinskim dažbinama u skladu sa carinskom stopom koja je na snazi za određene tarifne brojeve. Svako dodatno opterećenje ne ide u prilog ni jednoj ni drugoj strani”, kazao je Ćorić za “Nezavisne novine”.

Kako je dodao, to znači da će se za robu koja ide iz BiH prema Velikoj Britaniji morati plaćati carina, a isto se odnosi i na robu koja iz Velike Britanije stiže u BiH.

“To će na neki način u prosjeku poskupiti robu koja dolazi iz Velike Britanije za deset odsto”, istakao je Ćorić.

Nova pravila u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa Velikom Britanijom zabrinula su i bh. prevoznike, koji se plaše da će i oni, u najmanju ruku, snositi dio tereta.

“To je dodatni problem koji će nam dodatno otežati i ovako tešku situaciju. Ta nova pravila donijeće nam otežavajuće okolnosti i šanse su 99 odsto da će to pasti na leđa prevoznika“, rekao je za “Nezavisne novine” Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS.

Podsjetimo, Ujedinjeno Kraljevstvo je 29. marta 2017. godine objavilo namjeru povlačenja iz Evropske unije. Nakon pregovora, Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija su postigli sporazum koji je potpisan 24. januara prošle godine.

Prema odredbama Sporazuma o povlačenju, Ujedinjeno Kraljevstvo je napustilo EU u ponoć 31. januara 2020. godine.

U prelaznom periodu do 31. decembra 2020. godine evropski zakoni su se nastavili primjenjivati unutar Ujedinjenog Kraljevstva, kao i na Ujedinjeno Kraljevstvo, uključujući međunarodne ugovore koje je zaključila Evropska unija do trenutka izlaska Ujedinjenog Kraljevstva.

U skladu s tim, trgovinske odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU su se nastavile primjenjivati u trgovini između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva do isteka prelaznog perioda, odnosno do 31. decembra 2020. godine.

S obzirom na to da su EU i Ujedinjeno Kraljevstvo postigle dogovor o trgovinskim odnosima u okviru Sporazuma o povlačenju, za poslovnu zajednicu u BiH i druge subjekte kojih se to tiče od 1. januara ove godine, u pogledu spoljnotrgovinskog režima sa Ujedinjenim Kraljevstvom primjenjuju se nova pravila.

Naime, prestala je primjena odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije u trgovinskim odnosima sa Ujedinjenim Kraljevstvom, što podrazumijeva ukidanje preferencijalnog statusa za robu porijeklom iz Ujedinjenog Kraljevstva i obavezu da se na uvoz robe iz Ujedinjenog Kraljevstva primjenjuje uvozna dažbina po MFN carinskoj stopi u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi BiH i Odlukom o utvrđivanju carinske tarife za 2021. godinu.

Ostale mjere u pogledu spoljnotrgovinskog režima prema Ujedinjenom Kraljevstvu primjenjuju se u skladu sa principom najpovlaštenije nacije (MFN) i sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

 

akta.ba