Osigurano oko 1,3 miliona dolara za održivi razvoj u BiH

FOTO: Web

BiH je 2015. godine, zajedno sa ostalim članicama UN, usvojila Program održivog razvoja do 2030, koji sadrži 17 ciljeva održivog razvoja, a usmjereni su na iskorjenjivanje siromaštva, borbu protiv neravnopravnosti i nepravde, te rješavanje pitanja klimatskih promjena.

Iz Ministarstva finansija i trezora saopćeno je da se BiH zajedno sa ostalim članicama UN obavezala da će realizirati te ciljeve do 2030. godine.

Svrha Zajedničkog programa je intenziviranje ulaganja u održivi razvoj pokretanjem širokog dijaloga i podrška vlastima na svim nivoima u BiH kako bi se uspostavili osnovni elementi “ekosistema” za finansiranje Ciljeva održivog razvoja, navodi se u saopćenju.

Bevanda je naglasio da se zajednički program sastoji od dvije komponente, i to izrade strateškog okvira za finansiranje Ciljeva održivog razvoja i upravljanja javnim finansijama koji uključuju samu perspektivu ovih ciljeva.

Prema njegovim riječima, realizacija Zajedničkog programa finansiraće se iz odobrenih sredstava Zajedničkog fonda UN za Ciljeve održivog razvoja i sredstava agencija UN.

Ukupna vrijednost programa iznosi 1.291.861 dolar, od čega će se 999.861 finansirati iz odobrenih sredstava od Zajedničkog fonda za Ciljeve održivog razvoja, a 292.000 iz sredstava UN agencija.

 

klix.ba