Studenti Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Zenici učestvovali na konferenciji za mlade u Ilijašu

U nedostatku mehanizama koji će zadržati mlade u državi i omogućiti im kvalitetan život oni se sami organiziraju na konferencijama i raspravama i daju smjernice vlasti šta treba da radi. To je bio cilj prošlosedmične Druge konferencije mladih u organizaciji Fondacije Muharem Berbić u Ilijašu u kojoj su učestvovali studenti i studentice Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Zenici.

Tokom dva dana raspravljalo se o problemima i lošim rješenjima u nekoliko oblasti: obrazovanju, zapošljavanju i samozapošljavanju, migracijama, kupovini nekretnina, osnivanju porodica. Kada je obrazovanje u pitanju jasnog su stava:

“Svi smo se složili da u BiH nedostaju prakse. Dakle više prakse tokom obrazovanja i praske nakon završenog fakulteta. Nijedan poslodavac neće vas zaposliti ukoliko nemate radnog iskustva“, kaže Harisa Hazić, studentica Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Zenici.

Zbog vrlo male mogućnosti da se odradi pripravnički staž bez kojeg ne mogu dobiti zaposlenje studenti Kulturologije iz Zenice su dogovorili konkretniju saradnju s Fondacijom Muharem Berbić.

“Potrebno je da se život u BiH generalno poboljša, ali prvenstveno radi mladih. Taj dio grupacije je u najkritičnijem položaju, jer nemaju perspektive i odlaze“, ističe Zejneb Abdulaziz, studentica Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Zenici, jedna od četvero iz Zenice koji su učestvovali u konferenciji za mlade.

Cilj konferencije je bio da se kreira jedna platforma za dijalog između predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti i predstavnika mladih. Mladi su dali određena svoja saznanja koja se mogu iskoristiti u parlamentu, vladi, ministarstvima i drugim ustanovama, navodi Abdulaziz napominjući da su raspravama skupu prisustvovali neki od predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Federacije. Za sada, kaže ne gubi nadu u bolje sutra, svjesna da se mladi samo moraju angažirati kako bi ovdje život bio moguć.

“Ja ipak mislim da u Bosni ima života, da ja mogu ovdje da radim sa svojom fakultetskom diplomom i doprinesem razvoju ovog društva, ali pod uvjetom da se mladi angažiraju i bore. Znate, nije to više pitanje da li želimo ili ne želimo da se aktiviramo ili imamo li podršku u tome, već je to pitanje imperativa, jednostavno moramo se izboriti za kvalitetniji život u Bosni i Hercegovini“, Ističe Zejneb Abdulaziz.

Sve će biti bolje kada se shvati da su mladi resurs, a nikako problem, dodaju naše sagovornice. (A. H.)