Novi podaci za BiH: Čak 85 preminulih i 674 novozaraženih osoba

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je 2.641 uzorak, od kojih su 463 bila pozitivna na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

Do sada su u FBiH testirana ukupno 325.364 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 69.030 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 49.815 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 672 pacijenta. Trenutno je aktivan 17.151 slučaj pozitivan na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 62 nova smrtna ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 2.064, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS i u Bоlnici Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i izvršеnо је tеstirаnjе 635 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 180 оsоbа, u ovom entitetu Bosne i Hercegovine.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao je da je procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih 28,35 posto, tako da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna.

“Visoki su brojevi pozitivnih lica, kao i procentualni odnos u odnosu na broj testiranih”, rekao je on.

Zeljković je apelovao na građane da se za predstojeće međunarodne i vjerske praznike pridržavaju mjera i da ne organizuju okupljanja.

“Mjere koje su produžene mogu da budu izmijenjene u skladu sa kretanjima epidemiološke situacije. Institut će vršiti nadzor situacije. U slučaju da dođe do pogoršanja moraće se razmišljati o rigoroznijim epidemiološkim mjerama”, rekao je Zeljković.

Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Instititutu za javno zdravstvo RS, rekla je da su u protekla 24 časa preminule 22 osobe starosti od 62 do 87 godina.

Kada su u pitanju novooboljeli, i dalje je najviše osoba u starosnoj grupi između 30 i 49 godina, a u posljednja 24 časa novi slučajevi registrovani su u 27 opština RS-a najviše u Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru, Doboju, Tesliću i Zvorniku.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеno 35.370 slučајеvа virusа kоrоnа, а oporavilo se oko 60 posto zaraženih. Prеminulо је ukupnо 1.619 оsоbа kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа.

U bolnicama u RS-u trenutno je 999 hospitalizovanih, od čega 362 osobe u UKC. Na respiratoru je u UKC RS 40 pacijenata, dok 50 posto pacijenata zahtijeva neki vid kiseoničke podrške. U ostalim bolnicama u RS-u 31 osoba je na respiratoru.

Govoreći o novom soju koronavirusa čija je pojava zabilježena u Velikoj Britaniji i drugim zemljama, Jelena Đaković Dević rekla je da se prema do sada dostupnim informacijama novi soj brže širi, odnosno da su u pitanju mutacije na nivou proteina ključnog za ulazak virusa u samu ćeliju. Istakla je da će nastaviti pratiti situaciju, te apelovala na građane da se pridržavaju mjera.

Danas je u Brčko distriktu BiH registrovan 31 novi slučaj zaraze virusom korona. Preminula je jedna ženska osoba.

 

N1