Završena finalna manifestacija XXII Festivala filma djece i omladine u Zenici

U Muzeju grada Zenice, 19. decembra zvanično je završena finalna manifestacija XXII Festivala filma djece i omladine “Zenica 2020” u organizaciji Udruženja tehničke kulture Zeničko-dobojskog kantona, pod generalnim pokroviteljstvom Grada Zenice i partnerstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Ovogodišnji Festival je bio posvećen profesoru i dugogodišnjem članu žirija Nedžadu Fejziću. Grand Prix Festivala je osvojio mladi Enis Prijić sa filmom “Depressed”, u kategoriji omladinskog filma, žanr eksperimentalni.

Festival je trajao šest mjeseci, od jula do mjeseca decembra kada je i upriličena finalna manifestacija, a na raspisani oglas je pristigao 31 film iz Sarajevskog, Tuzlanskog, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog i Unsko-sanskog kantona što potvrđuje kontinuitet i širi interes sa ovaj Festival.

Takmičenje je bilo u kategorijama dječijeg (osnovne škole) i omladinskog filma (srednje škole, studenti, organizacije civilnog društva i pojedinci starosne dobi do 22 godine), po žanrovima igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i spot. Odabir nominovanih kao i pobjedničkih filmova izvršio je stručni žiri u sastavu Zijad Softić, Mehmed Bajrić i Amir Mehmedinović.

U kategoriji dječijeg filma pobjede po žanrovima su odnijeli: Igrani film “Znam da ne znam ali ne znam da li znam” (autorice Lamije Mulahalilović i Merjeme Mujezinović iz Osnovne škola „Banovići“),  dokumentarni “Od zlata do blata” (autorice Amile Nalić i Almedine Mujkić iz Osnovne škola „Kiseljak“ – Tuzla), spot “Trejler za lektiru – Mak Dizdar: Kameni spavač” (autori Iman Mekić, Admir Bibić i Vahdet Ibrahimović  iz Desete Osnovne škole Ilidža), animirani “Da mi je biti morski pas” (autorice Jasmina i Armina Feukić iz Osnovne škola „Gornja Tuzla“), eksperimentalni “Ne zaboravi cipele” (autori Ena Blažević i Adijan Dujak iz Katoličkog školskog centra Sveti Pavao, Zenica).

U kategoriji omladinskog filma pobjede po žanrovima su odnijeli: Igrani film “Šljive” (autorica Mirela Salihović), dokumentarni “Moja porodica u izolaciji” (autor Abdulah Hodžić iz Srednje škole primjenjenih umjetnosti Sarajevo), spot “Sama” (autor Asmir Mahalbašić  iz Udruženja za brigu i opšta prava djece „Naša djeca“ Zenica), eksperimentalni “Depressed” (autor Enis Prijić iz Srednje tehničke škole Bugojno).

Zbog epidemije virusom Covid-19 i ograničenog broja mjesta finalna manifestacija se drugačije organizovala i umjesto svih nominovanih učesnika bili su pozvani samo učesnici pobjedničkih filmova kako bi se takmičili za Grand Prix Festivala.