Više od 3.000 zdravstvenih radnika u FBiH zaraženo koronom

FOTO: klix.ba
Podsjetimo, štrajk zdravstvenih radnika u HNK prekinut je jučer zbog privremene odluke Općinskog suda Mostar.

“Tražimo hitnu sjednicu jer nije sazvana nijedna konferencija do sada da se iskaže podrška nama”, poručio je Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata u HNK.

S druge strane, predsjednik Federalnog sindikata Zijad Latifović kazao je da je Federalni sindikat donio odluku da svi zaposlenici u FBiH idu u štrajk solidarnosti. Ipak, naglašeno je da neće doći do obustave rada.

“Više od 3.000 zdravstvenih radnika zaraženo je koronavirusom. To je veliki problem, jer je potrebno primiti više od hiljadu ljudi u bolnice kako bi pomagali. Plakati za štrajk solidarnosti su odštampani, a odluka bi i formalno trebala biti donesena na sjednici”, kazao je Latifović i dodao da će štrajk trajati dok ne bude riješen problem u HNK.

Kako je krenulo, tako se burno i nastavilo na ovoj press konferenciji. Nakon obraćanja Latifovića i predstavnici Sindikata USK imali su poruku za Vukovića, tražili su njegovu ostavku.

“Vidi se da nešto drugo stoji iza njegovih odluka. Saznat će se i šta”, poručeno je iz USK.

Na press konferenciji je najavljeno i da će sutra biti održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća te je rečeno da se na birou nalazi više od 9.000 zdravstvenih radnika.