Grad Zenica predstavio aktivnosti usmjerene na prevenciju utjecaja klimatskih promjena

U povodu obilježavanja pete godišnjice Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama u Sarajevu je u petak (11.12.2020. godine) održan online interaktivni događaj na visokom nivou nazvan „Borba protiv klilmatskih promjena ne može čekati“.

Događaj su organizovale Ujedinjene nacije (UN) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Italijom, Francuskom, Švedskom i Čileom, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma.

Događaj je okupio predstavnike UN-a, UNDP-a, ambasada partnerskih država, ministarstava i lokalnih zajednica iz BiH.

U fokusu događaja bile su klimatske promjene i ispunjavanje ciljeva zacrtanih Pariškim sporazumom.

Glavni zaključci su da se mora graditi budućnost koja će biti otporna na klimatske izazove, smanjenje emisije stakleničkih plinova te ulaganje dodatnih napora o podizanju svijesti kada je u pitanju borba protiv klimatskih promjena i uključivanje i drugih zemalja da djeljuju.

Pomoćnica gradonačelnika za privredu i upravljanje razvojem Amra Mehmedić učestvovala je na ovom događaju.

Predstavila je aktivnosti koje se poduzimaju na prevenciji utjecaja klimatskih promjena u gradu Zenica.

Također, prezentovala je trenutne projekte koje Grad Zenica realizuje s ciljem smanjenja zagađenja, povećanja energetske efikasnosti te povećanja svijesti kod građana o potrebi odgovornog ponašanja prema okolišu.

Više o ovom događaju možete pogledati na sljedećem linku: https://www.facebook.com/UNDPBiH/videos/2861289104117480