Centar za mlade „Input“ iz Zenice učestvovao na prvoj Svjetskoj robotičkoj olimpijadi

FOTO: Zenicainfo.ba

Centar za mlade „Input“ iz Zenice učesnik je prve Svjetske robotičke olimpijade. Danas su, u sklopu kvalifikacija, u svojim prostorijama organizovali nastup tri tročlana tima uzrasta od 8 do 15 godina.

Cilj je da djeca pokažu svoju kreativnost i sposobnost u sklapanju Lego robota te njihovo programiranje za izvršavanje postavljenih zadataka. Cilj je da sastave robote predviđenih dimenzija, da ih programiraju i u takmičarskom dijelu na mapama sakupljaju bodove.+

“Mi smo prvi u Zenici i ZDK koji već puna dva mjeseca radimo obuku sa našom djecom i ovo je finalno takmičenje. Ko od 15 timova iz deset gradova bude najbolji, naredne će godine predstavljati BiH na svjetskom takmičenju kojem će domaćin biti Njemačka, ali što je još pod upitnikom zbog panedmije“, kazao nam je Adi Salčinović, predsjednik Centra za mlade „Input“ iz Zenice.

Sudijski timovi sve su učesnike pratili putem Zoom aplikacije.

Osim Zeničana u Inputu, na takmičenju danas su učestvovala djeca i mladi iz Sarajeva, Mostara, Bihaća, Tuzle, Gračanice, Brčkog, Bijeljine, Banja Luke i Cazina. (D. T.)