FOTO: Centar ženskih prava Zenica predstavio izložbu “Polet žena”

FOTO: Zenicainfo.ba

 „Polet žena“, naziv je izložbe koju je u zeničkoj Sinagogi organizovao Centar ženskih prava u sklopu kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“. Ova izložba svojevrsno je sjećanje na rad i značaj Antifašističkog fronta žena, osnovanog na sutrašnji dan prije 78 godina na Prvoj zemaljskoj konferenciji u Bosanskom Petrovcu.

“Ova izložba je specifična jer je to jedina i unikatna kulturno-historijska ostavština AFŽ-a i po prvi put putuje, stigavši i u Zenicu zahvaljujući Muzeju Grada Zenice, Historijskom muzeju BiH, kao i sarajevskoj nevladinoj organizaciji „Crvena“ , koja između ostalog kroz kulturu prikazuje feminizam i cjelokupnu umjetnost”, pojašnjava Edina Sejmenović, portparolka Centra ženskih prava.

“Ova izložba nam donosi duh puta Antifašističkog fronta žena, u početku manje grupe žena, koja je odlučila dići svoj glas i uraditi određenu vrstu promjena, koji je potom omasovljen i kao takav imao veliku ulugu tokom drugog svjetskog rata na ovim prostorima”, navodi portparolka Centra ženskih prava.

Tako izložba „Polet žena“, između ostalog, obuhvata preostale fotografije aktivistica AFŽ-a, prezentuje prvi časopis „Polet žena“, suknju jedne od narodnih heroina, Vahide Maglajlić, zatim jedan od pištolja kojeg su koristile, određene dokumente, zatim korištenu šoljicu za kafu, žensku tašnicu i slično.

Izložba je u zeničkoj Sinagogi otvorena na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a trajat će do 10. decembra, odnosno Međunarodnog dana ljudskih prava. (V. J.)