U Zenici danas predavanje na temu „Kako se osobe sa invaliditetom nose sa uslovima života u doba pandemije COVID-a 19“

„Kako se osobe sa invaliditetom nose sa uslovima života u doba pandemije COVID-a 19“ bila je tema o kojoj se danas razgovaralo u Zenici tokom predavanja, kojeg je za svoje članove organizovalo Kantonalno udruženje „Dlan“ koje okuplja roditelje osoba sa cerebralnom paralizom i drugim onesposobljenjima.

Predavanje je održano povodom sutrašnjeg Međunarodnog dana invalidnih osoba.

“Osobe sa invaliditetom su svakako u našem društvu marginalizirane, a njihovi problemi se dodatno usložnjavaju u ovom periodu aktuelne pandemije, kada se ove osobe moraju dobro čuvati od moguće zaraze, što dolazi u koliziju sa socijalizacijom, koja im je također neophodna”, navodi Selvedin Dedić, predsjednik Udruženja „Dlan“, pojašnjavajući da je svako zatvaranje ove populacije za njih posebno bolno i otežavajuće.

“Društvo bi, moralo da povede više računa upravo o toj situaciji, u kojoj se trenutno nalaze osobe sa invalideitetom i da svako doprinese poboljšanju njihovog života i svakodnevnice”, ističe Selvedin Dedić, pozivajući vlast, institucije i ustanove da se uključe i pomognu na bilo koji način da se uslovi života invalidnih osoba poprave bar za vrijeme ove pandemije, ali i da se pruži finansijska podrška i nevladinom sektoru kako bi i oni svojim aktivnostima mogli pružiti više i doprinijeti boljitku za ovu populaciju.

“Osim toga sredstva, koja su inače izdvajana za potrebe osoba sa invaliditetom, sada su djelimično preusmjerena u borbu protiv koronavirusa , pa je i to dodatni problem”, naglašava Amela Talić iz Udruženja „Dlan“ , koja takođe živi sa vladstitim invaliditetom. (V. J.)