Plin u domaćinstvima Federacije BiH pojeftinjuje za 8,5 posto

FOTO: Web

Nova veleprodajna cijena prirodnog plina za distributivne kompanije će, kako je saopćeno iz BH-Gasa, biti 485 KM/1000 Sm3.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je za Klix.ba da će cijene biti niže prema građanima i industriji.

“Vlada FBiH i resorno ministarstvo prate analizu cijena. Kad god dođe do odstupanja uvoznih cijena, BH-Gas napravi kalkulaciju, obavijesti ministarstvo i proceduralno zatvorimo taj krug tako što Vladi damo saglasnost da se izvrši korekcija cijene. Ovog puta je došlo do blagog pada. Mi ćemo odluku pustiti u proceduru. Nadam se da će to do 1. januara biti završeno. Godine 2021. će biti za 8,5 posto niža cijena plina prema građanima i industriji”, kazao je Džindić.

Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa, izjavio je za Klix.ba da im je u interesu da ljudi što više troše ovakvu vrstu energenata, jer su ekološki prihvatljivi.

BH-Gas je dostavio procjenu troškova grijanja za prosječan stambeni prostor od oko 80 m2.

“Analiza je napravljena s primijenjenom novom veleprodajnom cijenom prirodnog gasa i ovim želimo obavijestiti javnost da je cijena prirodnog plina s PDV-om, na distributivnim sistemima apsolutno konkurentna ostalim energentima, a posebno onim gorivima koja zagađuju zrak. Smatramo da ova konkurentnost prirodnog gasa daje dobru osnovu za prelazak sa čvrstih goriva na prirodni gas”, saopćeno je iz BH-Gasa.