Članovi KK “Perfekt” Zenica ugostili predstavnike Udruženja djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti ZDK

Članovi Karate kluba “Perfekt” iz Zenice ugostili su predstavnike Udruženja djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti u Zeničko-dobojskom kantonu.

Oni su izmjerili nivo šećera u krvi dobrovoljcima (djeci) prije i nakon treninga. Šejma Dulaš, članica KK Prefekt i ogroman borac već duže vrijeme se bori sa šećernom bolešću.  Šejma je jedna od najredovnijih i najupornijih članova u klubu, a na zadnjem kolu ZDK lige klub joj je uručio i zlatni pehar kao najboljem takmičaru kluba.

Ona  je i pomoćni trener u klubu, a trenutno se sprema za učešće na Državnom prvenstvu, te su u toku i pripreme za polaganje za majstorski crni pojas. Gosti u ovom klubu boravili su u povodu obilježavanja „Plavog novembra“ mjeseca u kojem se najviše piše i priča o problemu i teškoćama sa kojim se bore djeca i mladi oboljeli od šećerne bolesti. Za nekoliko dana tačnije 14. novembra obilježava se Svjetski Dan dijabetesa.

Najveći cilj Udruženja jeste da nadležne institucije čuju njihov glas, omoguće i podrže nabavku besplatnih senzora i veći broj trakica za mjerenje šećera. (M. P.)