Zenički studenti ponovo održali mirne proteste ispred zgrade Rektorata UNZE

FOTO: Zenicainfo.ba

Studenti zeničkog Univerziteta danas su ponovno održali mirne proteste ispred zgrade rektorata, tražeći i dalje omogućavanje bezuslovnog prelaska studenata na više godine studija.

“Naime, ovaj zahtjev već je ugrađen u Izmjene Zakona o visokom obrazovanju, koje je Skupština ZDK usvojila 30. oktobra ove godine i mada su one stupile na snagu 8. novembra, Senat zeničkog Univerziteta još ih nije implementirao, zbog čega oko 1.300 studenata još uvijek čeka na upis u narednu studijsku godinu, čiji rok ističe 15. novembra”, navodi Larisa Gađun predstavnica studenta, ističući da su ogorčeni jer neupisivanjem i nepoštivanjem roka upisa, studenti gube ovaj status.

“Danas održani sastanak sa predstavnicima rektorata zeničkog Univerziteta bio je konstruktivan i dobili smo informaciju o mogućem produžetku upisa te se nadamo da će se to i dogoditi do kraja ove sedmice, a dok se to ne desi mi nećemo odustati”, poručila je Larisa Gađun, predstavnica zeničkih studenata, najavljujući protestre studenata za sutra i prekostura.

“Mislim da je riječ samo o nesporuzumu u pogledu brzine implentacije Izmjena Zakona o visokom obrazovanju, jer Senat Univerziteta i kolege iz rektorata su i bili predlagači ovih Izmjena te nema nikave sumnje da ćemo na sjednici Senata iduće sedmice podržati njihovu implementaciju i omogućiti bezuslovni upis u narednu godinu, kao i produžetak upisnog roka”, potvrdio nam je profesor doktor Enes Hašić, prorektor za nastavu i studentsta pitanja Univerziteta u Zenici. (V. J.)