U Muzeju grada Zenice višednevne radionice stripa i kreativnog pisanja

FOTO: Zenicainfo.ba

Muzej grada Zenice ovih dana domaćin je višednevnih radionica stripa i kreativnog pisanja, namijenjenih osnovcima i srednjoškolcima.

Dio je ovo šireg projekta nazvanog „Iliri – zajednička baština“, koji finansijski podržava Fond za Zapadni Balkan, a realizuju ga nevladina organizacija Akademija društvenih nauka iz Bijelog Polja, Muzej u Zenici, Biblioteka „Slovo“ iz Lapova i Kulturni centar „Nikola Đurković“ iz Kotora.

“Cilj projekta je doprinijeti regionalnoj saradnji i jačanju kohezije država u okruženju, a aktivnosti, koje se realizuju u Zenici, Lapovu i Bijelom Polju, su posebno usmjerene na podizanju svijesti o ilirskoj baštini kao zajedničkoj vrijednosti država u regionu, te jačanju veza među umjetnicima i mladim ljudima država Zapadnog Balkana”, pojašnjava Adnadin Jašeraveić, direktor Muzeja grada Zenice.

Najbolje priče bit će objavljene u zajedničkoj zbirci, dok će se odabrani stripovi naći u zajedničkoj knjizi, ali i na izložbama u više gradova.

Radionice u Zenici se odvijaju uz poštivanje svih potrebnih mjera, u manjim grupama i to od četvrtka prošle sedmice i trajat će nekoliko narednih dana. (V. J.)