„31. PROBA i „Prije nego dijete zaspi“ u BNP-u

U petak, 30.oktobra  i u subotu, 31. oktobra u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti odigrane dvije predstave. U petak, 30. oktobra u 19.30 sati na sceni BNP-a će biti upriličena treća repriza nove predstave koja za ovo izvođenje koristi naziv „31. PROBA“.

Predstava je premijerno izvedena 23. oktobra pod naslovom „28. PROBA“, u režiji Lajlke Kaikčije i u dramaturgiji Emine Omerović. Kako je predstava po svemu drugačiji i eksperimentalni projekat koji se svakom izvedbom nadograđuje i mijenja, tako je naziv svake izvedbe, zapravo, naziv nove „probe“. U predstavi igraju: Anđela Ilić, Enes Salković, Lana Delić, Nusmir Muharemović, Selma Mehanović i Zlatan Školjić. Predstava je nastala kao kolektivni autorski projekat.

U subotu, 31. oktobra u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti upriličena izvedba predstave za bebe „Prije nego dijete zaspi“ u režiji Miroljuba Mijatovića i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene zeničkog BNP-a. „Prije nego dijete zaspi“ je predstava za bebe koja govori o tome što se događa kada tri djevojčice ne mogu zaspati i preporučuje se za prvi dolazak djece u pozorište.Predstava je namijenjena za djecu uzrasta iznad godinu dana. U predstavi igraju glumice zeničkog BNP-a Anđela Ilić, Ermina Nišić i Adna Hasanić. Scenografiju predstave potpisuje Mensur Begičević, a kostimografiju i kreaciju lutaka Ena Begičević-Čeliković. Za izradu lutaka su bili zaduženi Mensur Begičević i Maida Šišić. Muziku predstave potpisuju Abidin Čolaković i Elvir Škiljo.

Moli se pozorišna publika da na programske aktivnosti zeničkog BNP-a dolazi bar dvadeset minuta prije početka kako bismo uspjeli izbjeći gužvu pri ulasku i izlasku u pozorišne prostorije. Također, od publike se očekuje nošenje zaštitne maske u pozorišnim prostorijama. Bosansko narodno pozorište Zenica je osiguralo ostale higijenske i sigurnosne mjere, te se publika moli da poštuje preporuke kako bi se svi u našim prostorijama osjećali sigurno i kako bi uživali u zanimljivim pozorišnim sadržajima.