Dom zdravlja Zenica: U prvih devet mjeseci pregledano je 9.442 žene, od toga 5.337 trudnica

FOTO: Web

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, većina trudnica pozitivnih na korona virus prolazi sa blagom kliničkom slikom. Iako su pokazatelji pozitivni, svaka trudnica pred porod,  sa posebnim osjećajem iščekuje taj, za nju najradosniji trenutak.

Selma Sulejmanović ima 37 godina i očekuje šesto dijete. Zatekli smo je u Službi za reproduktivno zdravlje žena Doma zdravlja Zenica na redovnoj kontroli. O epidemiji korona virusa kaže kako i ne razmišlja, a što se tiče strahova oni se i ne razlikuju toliko od ranijih trudnoća.

Selma Sulejmanović

“Strahovi svake trudnice su isti. Tretman ako sad nije bolji sigurno nije ni lošiji. Svaka trudnica se do samog poroda boji da li će sa bebom biti sve dobro i korona sa tog aspekta nije ništa promijenila”, priča nam Selma.

Na odjelu Službe za reproduktivno zdravlje žena Doma zdravlja Zenica u prvih devet mjeseci pregledano je 9.442 žene, od toga 5.337 trudnica te je, kako tvrdi načelnica ove službe, povećan broj pacijentica. Tokom pandemije zdravstvene usluge smo pružali kontinuirano svim ženama, uz ranije obavljen obavezan epidemiološki pregled.

Razija Dedić

“Pacijentice sumnjive na Covid -19 kao i one koje su pozitivne, usluge mogu dobiti u kovid ambulanti koja je od početka pandemije oformljena i opremljena svom potrebnom opremom za tretman takvih pacijentica. Naše trudnice kao iznimno osjetljiva kategorija stanovništva kontinuirano dobijaju usluge u našoj službi na način kako je to propisano i prije same pandemije”, kaže načelnica službe doktorica Dedić.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, veći broj trudnica pozitivnih na korona virus prolazi s blagom kliničkom slikom. Iako su mnogi smatrali da su trudnice ugroženije tokom cijele trudnoće zbog čestih posjeta zdravstvenim ustanovama, doktorica Dedić smatra, kako to ne mora značiti. Odgovorno ponašanje svih nas štiti i nas ali i druge, u ovom slučaju, ranjivije kategorije, ističe doktorica.

“Svakoj trudnici želim ugodnu i lijepu trudnoću. Moraju znati da je korona bolest koja nije neizlječiva i da svaka ne mora imati teže simptome. Odgovorno ponašanje i optimizam su trenutno broj jedan za sve nas a tako i za naše trudnice”, poručila je doktorica Razija Dedić, načelnica Službe za reproduktivno zdravlje žena Doma zdravlja Zenica. (B. D.)