U Zenici održan naučni skup “Stazama Naska Frndića”

FOTO: Zenicainfo.ba

Naučni skup „Stazama Naska Frndića“ održan je danas na Pravnom fakultetu u Zenici.

Ovaj rođeni Zeničanin doprinio je očuvanju bošnjačke kulture, tradicije i običaja bez obzira što je svoj radni vijek ali i period studiranja proveo u Zagrebu. Napisao je desetine knjiga izuzetnog značaja za očuvanje kulture, prevodio je i sakupljao radove koji se i danas uče na Univerzitetima. Brojni učesnici današnjeg skupa prisjećajući se ovog velikana željeli su, kako kažu, ispraviti višedecenijsku nepravdu koju svi skupa nanosimo značajnim ličnostima iz naše kulturne istorije.

“Spletom okolnosti ovaj put je u pitanju sugrađanin Nazif Nasko Frndić koji je većinu svog života od 1947. godine do smrti proveo živeći u Zagrebu ali to njegovo fizičko odsustvo iz Zenice kao mjesta njegovog boravka nije promijenilo njegov odnos prema rođenom gradu, BiH i prema bh. kulturi uopće a posebno bošnjačkoj kulturi. Pripremajući se za ovaj skup, a ja sam neko ko se bavi našom kulturom, ostao zatečen gotovo nevjerovatnom činjenicom o Nasku Frndiću da nema nikakvih relevantnih tragova u stručnoj literaturi što je u evidentnom neskladu sa značajem njegovog djela koje je on iza sebe ostavio. Mi smo obilježavajući ove godine stogodišnjicu od njegovog rođenja željeli da svojim konkretnim potezima iniciramo naše znanstvene krugove da se pozabave ovim važnim čovjekom”, rekao je jedan od učesnika današnjeg skupa docent doktor Ibnel Ramić, profesor književnosti naroda BiH i bosanskog jezika na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

Organizatori ovog naučnog skupa su Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, Udruženje „Zjenica“ i Gradska biblioteka u Zenici. (B. D.)