Uspješna akcija prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode MIZ Zenica: Prikupljeno više od 32 tone

FOTO: MIZ Zenica

U akciji zekata na poljoprivredne proizvode koju je od 5. do 19. oktobra organizovao Medžlis Zenica u džematima, sakupljeno je ukupno 32 tone i 550 kg poljoprivrednih namirnica, uključujući krompir, luk, mrkvu, grah, jabuke, kruške i brašno, što je 30 posto više u odnosu na prošlu godinu.

“Ovom akcijom možemo biti i više nego zadovoljni jer je premašila sva naša očekivanja. Svi prikupljeni proizvodi su distribuirani u Zenici, s obzirom da medrese nisu bili u mogućnosti prihvatiti namirnice, zbog popunjenosti svojih kapaciteta”, ukazao je glavni imam Jakub ef. Salkica.

Posebno su se u akciji istakli džemati Šerići, Jastrebac, Starina, Vukotići, Vrselje, Arnauti, Briznik, poljoprivrednik Karić Arnel i drugi. Akciju na nivou Medžlisa IZ Zenica koordinirala je Mulaima Omić.

Medžlis Islamske zajednice Zenica zahvalio je svim muslimanima i muslimankama za izdvojeni zekat na poljoprivredne proizvode kao i imamima, koordinatorima u džematima i džematskim odborima, koji su se direktno uključili u organizaciju ove uspješne i plemenite akcije.

Zekat na poljoprivredne proizvode je podijeljen sljedećim ustanovama: Gradska narodna kuhinja Zenica – 15 tona, Merhamet Zenica (kuhinja) – 6,3 tona, Dom porodica – Zenica 5,7 tona, Đački dom “Nedžad Ibrišimović” u Zenici 2,5 tone, JU Predškolski odgoj i obrazovanje – 1,5 tona, te Obdaništu “Sindibad” Zenica 1,3 tone. (Š. B.)