Naš most Zenica pokreće inicijativu za dokumentovanje ejdžizma u medijima

Udruženje Naš most Zenica pokreće crowdsourcing inicijativu za prikupljanje, analizu i razgolićavanje medijskih sadržaja koji na površan, banalizovan i stereotipan način izvještavaju o starijim osobama u BiH i zemljama regiona.

Facebook grupa pod nazivom “Ejdžizam naš svagdašnji” služit će kao otvorena platforma za sve zainteresovane korisnike/ce društvenih mreža, novinare/ke, medijske analitičare/ke, istraživače/ce, itd. koji će u njoj moći problematizovati “ejdžističke” sadržaje u medijima i na društvenim mrežama. Ejdžizam, odnosno diskriminacija bazirana na godinama starosti, posljedica je ne samo nedovoljne, nego često i banalizovane medijske reprezentacije starijih osoba. 

Inicijativa će dokumentovati i analizirati dominantne medijske narative o starijim osobama i starenju i pokušati uticati na povećanje razumijevanja o tome kako površno i stereotipno medijsko izvještavanje o starijim osobama podstiče diskriminaciju ove grupe.

Medijska marginalizacija starijih osoba osnov za diskriminaciju osoba treće životne dobi, pokazuju istraživanja. Teme koje su obuhvaćene (malim) procentom medijskih prikaza starijih osoba u BiH se često odnose na trivijalne vijesti iz kategorije zanimljivosti. Starije osobe u Srbiji su često nevidljive u elektronskim i štampanim medijima, a kad se o njima piše, starije osobe su često prikazane u senzacionalističkom maniru. U Hrvatskoj, vrlo je malo priloga koji starije osobe prikazuje kao aktivne članove društva, što navodi gledatelja na stvaranje stereotipa o starima kao bolešljivim, nespretnim, siromašnim i nezadovoljnim osobama. 

Od početka pandemije COVID-19 u regionalnim medijima, naprimjer, starije osobe su predstavljane kao ranjiva grupa koja je pod najvećim rizikom od obolijevanja od COVID-19, iako podaci sugerišu da ta bolest može biti smrtonosna za bilo koga. 

Mediji u regionu su, međutim, preuzimajući diskriminativni obrazac razmišljanja od vlasti, sve osobe starije od 65 godina tretirali kao rizičnu populaciju i time dodatno stimulisali opasan javni diskurs u kojem su sve starije osobe posmatrane kao ranjive, navodi se u analizi istraživačice Lidije Pisker. Mediji, stoga, nisu propitivali odluke vlada i kriznih štabova da se starijoj populaciji u BiH i Srbiji potpuno zabrani kretanje u toku prvih mjeseci pandemije. Vrlo mali broj novinara i novinarki u BiH je analizirao nužnost takvih ponižavajućih i zdravstveno neopravdanih mjera. 

Udruženje Naš most Zenica radi na društvenom uključivanju starijih osoba, žena i osoba s invaliditetom. Udruženje je član Mreže za izgradnju mira.